O nových pravidlech informoval radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který převzal gesci památkové péče od radní Hany Třeštíkové (Praha Sobě). Cílem pravidel je zajistit, aby je magistrát mohl lépe vymáhat, protože podle něj v současnosti často dochází k obcházení těchto regulací.

V minulosti se řešilo hlavně umístění zahrádek v tzv. hradebním korzu a na královské cestě, kde lze najít řadu významných památek, jako je Národní divadlo nebo Obecní dům. „Inspirací pro nás byly hlavně středomořské země, Itálie, Francie, Španělsko,“ řekl Scheinherr na tiskové konferenci po jednání rady.

Zahrádky tam podle něj nemají žádné podesty, mají sjednocenou podobu slunečníků, které nejsou plné reklamních sdělení, a také by tam neměly být zařízení, jako jsou teplomety. „Osvětlení má být decentní,“ doplnil.

Z ulic by také měly zmizet přívody elektrické energie, které často v podobě podélných prahů protínají ulice centra města.

Zahrádky by podle Scheinherra měly existovat ve veřejném prostranství tak, aby do něj zapadly. Pravidla pro zahrádky existují již několik let, ta současná se liší, například pravidla pro zimní provoz jdou do většího detailu. „Dříve platily pro Městskou památkovou rezervaci, teď budou platit pro všechna památkově chráněná území,“ dodal radní.

Restaurace, které si chtějí zřídit předzahrádky v centru města, potřebují souhlasné stanovisko Odboru památkové péče magistrátu. Vymáhání pravidel ale není úplně snadné, a proto by se do budoucna měla zakotvit jako závazná v nájemních smlouvách. Implementaci pravidel by podle Scheinherra mělo být vidět od příští sezony.

Fotogalerie
62 fotografií