Soustava tří domů, která historicky sloužila jako domov pro seniory, je už od roku 2013 prázdná. Tehdy ho využíval Domov pro seniory (DPS) Elišky Purkyňové, kvůli špatnému stavu budov se však musel přestěhovat na novou adresu do Břevnova. „Po rekonstrukci se zpět stěhovat neplánujeme, nové prostory nabídneme dalším klientům,“ řekla na tiskové konferenci ředitelka DPS Eva Kalhousová.

Moderní dům pro seniory 

Trojdomí v Šolínově ulici, které tvoří hranu Vítězného náměstí, chce hlavní město rekonstruovat pod taktovkou architektů. Pražský magistrát vytvořil speciální skupinu, která v požadavcích reflektovala nejmodernější přístupy ze zahraničí. „Chceme, aby domov v Šolínově ulici nebyl klasickým „důchoďákem“ ale moderním zařízením, které bude respektovat soukromí seniorů, ale zároveň jim bude schopno podat pomocnou ruku, což by měly zajistit tzv. odlehčovací služby,“ vysvětlila radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Nové centrum pro seniory by mělo mít kapacitu asi 80 lůžek, třetinu objektu by pak měly zabrat odlehčovací služby. Ty jsou určeny především seniorům, kteří dokážou žít sami ve svých bytech, ale dělá jim problém třeba denně vařit. Nejen s tím tyto služby pomáhají. Nové centrum chce také využívat pomoci dobrovolníků a pečujících rodin, aby vše nebylo jen na profesionálech. Od toho si magistrát slibuje především lidštější přístup k seniorům. „V rámci nového domovu pro seniory chceme také rozvinout citlivou paliativní péči, která by lidem na konci života umožnila zemřít v klidu doma se svoji rodinou,“ dodala Johnová.

Generační propojení

Kromě zrekonstruovaného prostředí a moderního přístupu k seniorům by centrum mělo propojovat i lidi z okolí. A to nejen seniory, ale i rodiny s dětmi. V plánu je vybudování společenského sálu, kde by se mohly konat různé kulturní a společenské akce, vzniknout by měla i kavárna a komunitní zahrada s centrem. „Není přirozené, aby byl člověk pouze mezi svými vrstevníky, i když to v domovech seniorů často tak bývá, my bychom to v Šolínově velmi rádi změnili a propojili seniory s mladou generací,“ popsala vizi Johnová.

Rekonstrukci vítá i samotná Praha 6, která původně chtěla vše dělat na své vlastní náklady. Nakonec se o částku 550 milionů korun podělí magistrát se státem. „Praha 6 je demograficky nejstarší městskou částí v Praze, máme zde mezi obyvateli největší podíl seniorů. Proto pokládám za velice důležité a přínosné rozšiřovat v naší městské části služby právě pro naše nejstarší spoluobčany,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

„Líbí se mi záměr, že by v Šolínově ulici vzniklo vedle klasického ubytovacího zařízení pro seniory například nové komunitní a odlehčovací centrum, kde senioři budou moci kvalitně trávit svůj čas a blízcí těchto seniorů budou mít jistotu, že o jejich babičky a dědečky bude dobře postaráno. Děkuji paní ředitelce Kalhousové z Domova pro seniory Elišky Purkyňové, že tento záměr neúnavně prosazuje. Díky jejímu úsilí se domy v Šolínově snad budou moci vrátit ke svému původnímu účelu,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
14 fotografií