Kouř stoupající ze střechy rekonstruovaného hotelu InterContinental byl hasičům nahlášen krátce před desátou dopoledne, na místo vyrazily tři jednotky. „Probíhá průzkum střechy,“ uvedl jejich mluvčí Martin Kavka kolem desáté. Netrval dlouho - hasiči záhy zjistili, že kouř stoupá z hořící klimatizace. „Jednalo se o menší požár klimatizace na střeše rekonstruovaného hotelu,“ dodal mluvčí s tím, že klimatizace byla stará a určená k likvidaci. 

Požár byl rychle uhašen jedním proudem vody za pomoci výškové techniky. Požár vznikl během odřezávání zbytků klimatizace. Případný rozsah škod bude vyšetřovateli hasičů upřesněn majitelem hotelu,“ dodal mluvčí.

Hotel InterContinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Patří mezi architektonicky významné novostavby v centru města. Hlavním stavebním materiálem byl beton, pro exteriér budovy jsou typické skleněné pásy oken s keramickým obkladem. Podle nedávného rozhodnutí ministerstva kultury ale budova nesplňuje podmínky pro získání památkové ochrany. InterContinental byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu a patřil k nejluxusnějším hotelům v tuzemsku.

Předloni v lednu hotel koupil fond R2G. Majitelé připravili projekt úprav jak interiéru hotelu, tak jeho okolí včetně stavby proskleného objektu na rohu Pařížské a Bílkovy ulice na piazzetě, která k hotelu rovněž patří a kterou město pojmenovalo po Miloši Formanovi. Možnost stavby na piazzetě vyvolává odpor některých odborníků, místních politiků a části veřejnosti.

Rekonstrukce

„Dnes ráno došlo při demontáži tepelné izolace v 10. nadzemním podlaží hotelu InterContinental k lokálnímu požáru izolace. Požár byl dohašen po příjezdů hasičů. Nedošlo k žádným zraněním ani škodám,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel nových investic investiční kanceláře R2G Jakub Dyba.

„Jako majitel hotelu a investor budeme společně s generálním dodavatelem, společností Metrostav, po celou dobu rekonstrukce přísně dbát na bezpečnost všech prací. Rekonstrukce postupně odhaluje velmi špatný stav některých částí budovy hotelu,“ dodal. „Cílem rekonstrukce je mimo jiné zajistit, aby budova hotelu po rekonstrukci splňovala nejvyšší bezpečnostní standardy.“

Fotogalerie
71 fotografií