V předvečer svátku svatého Mikuláše se rozdávají hodným dětem sladkosti, ovoce a drobné dárky. Letos jako každoročně vyrazily takto do ulic. Některé z postav vyřešily současnou situaci maskami zakrývajícími celý obličej i hlavu. V omezené míře se hlavním městě konaly i tradiční mikulášské akce.

Postavy mikulášské trojice chodili po ulicích v převážné většině bez roušek.Samozřejmě si je nasadíme, až dorazíme k dětem domů. Myslím, že jim to zážitek nepokazí,“ řekl jeden z Mikulášů. Některé skupiny pak zůstaly pod maskami i venku. Na Smíchově tak mohli lidé potkat například anděla s vlčí hlavou nebo čerta s obličejem kozy.

V centru Prahy uspořádala společnost Pražské Benátky ve spolupráci s Muzeem Karlova mostu tradiční akci Čerti na Čertovce. Převážně rodiny s dětmi pozorovaly ohňovou show pražských čertů z lodí i z mostu. Musely se však obejít bez postav Mikuláše, anděla a čerta, které v minulých letech rozdávaly sladkosti na nedalekém vánočním trhu na Kampě.

Mikulášská nadílka v autě

Oblíbené postavy čekali v podvečer na rodiny i v Pražské tržnici, lidé budou moci zažít Mikulášská jatka v autech. V některých rodinách přijde trojice k dětem domů, kde jim Mikuláš přečte jejich dobré skutky i hříchy za uplynulý rok, čert trochu vystraší a anděl jim za básničku či písničku předá odměnu. Někde se pytlík s nadílkou objeví za oknem či dveřmi.

Chodí už od středověku

Mikulášská nadílka se připomíná už od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari. Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky. V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Fotogalerie
35 fotografií