Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mikuláš s čertem a andělem vyrazí do ulic i domů. Uvnitř musí mít ale i pekelníci roušku

Autor: ČTK - 
5. prosince 2020
09:00

Do ulic měst a domácností s dětmi v sobotu jako každoročně vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou hodným dětem rozdávat sladkosti, ovoce a drobné dárky. Dodržet mikulášské tradice umožnil nedávný přechod země do mírnějšího protiepidemického systému, oblíbené postavy však budou muset podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) „dodržovat stejná opatření jako pozemské bytosti.“

Mikuláš, čert i anděl tak budou muset kvůli pandemii koronaviru nosit ve vnitřních prostorách na obličeji roušky či jejich alternativy. Uvnitř se bude moci sejít nanejvýše deset lidí, což ovšem neplatí pro členy rodiny. Vyloučeny však budou mikulášské večírky, které pro rodiny jindy pořádají například zájmové kroužky či firmy. Zrušena jsou i hromadná venkovní setkání.

O některé mikulášské akce však děti nepřijdou ani letos. Pražský převozník Zdeněk Bergman bude tradičně převážet rodiny po Čertovce. Při plavbě „vychrlí“ čerti z břehů na děti a jejich rodiče strašidelné pověsti a příběhy plné ohně. Mikuláš nadělí dětem za přednesenou básničku český perník. Pro ty zlobivé připravili pořadatelé zásobu posledního černého uhlí z Ostravy, o které se postará hornický spolek Praha.

Oblíbené postavy budou čekat na rodiny i v Pražské tržnici, lidé budou moci zažít Mikulášská jatka v autech. Například Brněnské divadlo Husa na provázku pak připravilo akci Mikuláš naopak. Divadelníci budou v odpoledních hodinách přijímat konzervy pro potravinové banky. Před divadlem bude Mikuláš s čerty a anděly.

Zúčtování s dětskými hříchy

V některých rodinách přijde trojice k dětem domů, kde jim Mikuláš přečte jejich dobré skutky i hříchy za uplynulý rok, čert trochu vystraší a anděl jim za básničku či písničku předá odměnu. Někde se pytlík s nadílkou objeví za oknem či dveřmi.

Mikulášská nadílka se připomíná už od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari. Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky. V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa