Že by se mohlo jednat o útok na sochu, nechtěla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová zatím potvrdit ani vyvrátit: „Krátce před sedmou hodinou jsme přijali oznámení, že je na zemi v Petřínských sadech socha Jana Nerudy. Nyní zjišťujeme okolnosti pádu, jestli došlo k jejímu poškození a proč spadla,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí.

O celou věc se zajímá i městská část Praha 1, které socha patří: „Už na místo vyjeli pracovníci úřadu, aby celou věc zdokumentovali a zjistili napáchané škody. Budu trvat na šetření celé věci, je to bezprostřední vandalismus. Nedávno nám zničili expozici o Miladě Horákové u Musea Kampa,“ sdělil pro Blesk.cz starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

V červnu řešila pražská policie útok na sochu Winstona Churchilla v Praze 3, na nějž dvě ženy nasprejovaly nápis „Byl rasista. Black lives matter.“ Chtěli tím vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Policisté případ vyšetřovali pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. Předběžně vyčíslená škoda podle policie přesáhla 1000 korun.

Fotogalerie
4 fotografie