Přímo uprostřed diplomatické čtvrti, na náměstí Borise Němcova stojí krásně opravená vila, kde ještě donedávna bydleli belgičtí diplomaté. Nyní ji původní majitelé chtějí prodat. Podle realitního makléře Jana Mráze, který má prodej na starosti se sešlo již několik zájemců, žádní však nenabídli takovou částku, která by odpovídala představám majitelů. Ti chtějí vilu prodat za cenu kolem 160 milionů korun.

Atrium s výhledem do zahrady

Bývalé diplomatické sídlo může novému majiteli nabídnout až deset ložnic, sedm koupelen, tělocvičnu a samostatný byt pro správce. „V přízemí ihned zaujme velkoryse pojatá přijímací hala s proskleným atriem, které nabízí krásný výhled do rozlehlé zahrady se vzrostlými stoletými stromy. Hned u atria stojí starožitné klavírní křídlo, které je dominantou celého prostoru,“ popisuje makléř Jan Mráz.

Dále se v přízemí nachází tři velkoryse řešené pokoje, které slouží k uvítání hostů. Dřevěné podlahy jsou místy kryty perskými koberci, které přidávají prostoru na útulnosti. Stěny obložené dřevem a zdobené řezbami zase zvyšují důstojnost celého prostoru. V přízemí také nechybí kuchyně, dvě samostatné toalety, které jsou zrekonstruované podle nejmodernějších standardů a 2 komory.

Mansardové ložnice i tělocvična

První patro je jako dělané pro milovníky posezení na terasách. Nacházejí se tu totiž hned dvě. „Největší počet ložnic se nachází v druhém patře. Je jich tam rovnou 6. Jsou to takzvané mansardové ložnice, což znamená, že mají jednu nebo dvě zdi zešikmené, ale protože je prostor tvořen velkoryse, rozhodně zde nehrozí stísněný pocit jako v běžných podkrovních pokojích,“ vysvětluje Mráz. Nechybí zde samozřejmě ani dvě koupelny.

Vybavení posledního patra potěší hlavně sportovní nadšence. Úplně nahoře se totiž nachází prostorná tělocvična. V suterénu je pak technické zázemí celého domu, také ale sušárna, spíž a kotelna. Kromě toho se zde nachází i samostatný byt správce s dvěma pokoji a kuchyní.

Plastiky od Brauna

K vile náleží i pečlivě udržovaná zahrada o rozloze přes 2000 metrů čtverečných, kde novým nájemníkům budou stínit stoleté stromy. Navíc se při venkovním posezení budou moct kochat plastikami od proslulého sochaře rakouského původu Matyáše Brauna, jehož sochy zdobí například Karlův most nebo špitál Kuks.

Historie

Vilu postavil na počátku minulého století architekt Václav Stieber. Stieber vystudoval pražskou techniku a během svého života spolupracoval na mnoha významných stavbách. V roce 1934 se mimo jiné stal i jednatelem významné stavební firmy Architekt a stavitel Matěj Blecha, kterou založil stejnojmenný významný pražský stavitel. Stieber se také podílel na stavbách pro rodinu Petschků, což byli v té době významní bankéři.

Fotogalerie
19 fotografií