Nová mateřská škola se bude nacházet v trojúhelníku tří ulic – Dolnocholupická, K Beránku a Lešetínská, tedy poblíž nově vznikající rezidenční výstavby. „Na břehu Vltavy v místě brownfieldu po bývalém cukrovaru v průběhu deseti let vznikne nová čtvrť, která nabídne přes 700 bytů pro nové obyvatele. Z toho důvodu je pro nás zásadní, aby v této lokalitě další mateřská škola vznikla,“ uvedl starosta dvanácté městské části Jan Adamec (Piráti).   

„Podařilo se nám uchránit tento pozemek před developerskou výstavbou a hned od začátku jsme trvali na tom, že se bude jednat o stavbu v pasivním standardu a u dětí bude preferován důraz na ekologickou výchovu. Pokud vše půjde podle plánu, stavět by se mělo začít příští rok na jaře a dokončení je plánované na září 2022,“ doplnil starostu Vojtěch Kos, 1. místostarosta Prahy 12. Projekt vznikl v arch. kanceláři LOXIA, tedy u stejného studia, které Praze 12 navrhovalo i novou radnici.

Hospodárná budova

„Navrhli jsme řešení, které využívá nejpokročilejších technologií a stavebních postupů s ohledem na životní prostředí. Využíváme orientaci světových stran, izolaci zeminou, zpětným získáváním tepla a řízeným větráním. Na energetickém štítku budovy bude ‚A‘, tedy nejvyšší známka,“ vysvětluje Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA, které školku projektovalo.

Počáteční vyšší investice by se měly vrátit ve velmi krátké době. Tím, že bude budova postavena v pasivním energetickém standardu, se budou náklady na vytápění pohybovat kolem 6 tisíc ročně.

Školka s nádechem venkova

Budova bude zapuštěná do svahu, čímž se podle architektky výrazně ušetří prostor na pozemku. Pozemek tedy bude využit pro ekoklubovnu s chovem drobných domácích zvířat. „Králíci či slepičky mohou pobíhat po trávníku v areálu i na střeše, která bude také zatravněná. Na pozemku se také nachází mnoho dřevin, které budou po dendrologickém ošetření zachovány,“ popisuje architektka.

Stavíme školku primárně pro městské děti a chtěli jsme jim přinést pravý venkovský zážitek tak, jako jsem ho v dětství zažívala já u babičky na vesnickém hospodářství,“ dodala Mastíková. V průběhu studie byl projekt konzultován s odborem školství MČ Prahy 12 a podílely se na něm i ředitelky místních školek.

Financování výstavby MŠ Mydlinky je mimo jiné zajištěno z Operačního programu Životní prostředí 2014–2020 a z rozpočtu hl.m. Prahy. „Chtěl bych poděkovat koaličním partnerům a především místostarostovi Vojtěchu Kosovi, který si vzal celý projekt pod křídla a důsledně se mu věnuje,“ uzavřel starosta Prahy 12 Jan Adamec.

Fotogalerie
26 fotografií