Většina lidí si Filipa Crháka spojí s červenými trenýrkami vlajícími nad Hradem. Se svými kumpány z umělecké skupiny Ztohoven je 19. září 2015 pověsil nad Pražský hrad. Přitom Crhák v devadesátých letech stál u základů české graffiti scény. Dodnes třeba Pražané procházejí kolem barevné autobusové zastávky Smíchovské nádraží, kterou vymaloval.

U jeho začátků byl také umělec Jan Kaláb: „Filipa jsem poznal na konci devadesátých let. Pomalovali jsme spolu pár zdí a za ta léta byli více nebo méně v kontaktu,“ vzpomíná Kaláb. Filip Crhák prý začínal s graffiti o něco dříve. Tehdy se podobně jako v celé republice tvořila první generace sprejerů, z nichž mnozí dnes vystavují v galeriích.

„Šokovaloto"

Crhák se taktéž postupně propracovával, až se nalezl u tzv. muralů, nástěnných maleb ve velkých rozměrech. Ty překresloval z fotografií na venkovní stěny. Jeho díla byla často k vidění kupříkladu podél Pražské tržnice. V této oblasti má svůj ateliér a Trafo Galerii i Jan Kaláb, který kolem osudné zatáčky často projíždí.

Několikametrová zeď v Holešovicích upomíná na Filipa Crháka.
Autor: Jiří Marek

„Zeď jsem pomaloval v rámci mojí nadcházející listopadové výstavy POINT OF SPACE v Trafo Galerii,“ vysvětluje Kaláb a dodává: „Když už jsem na tomto místě maloval, nemohl jsem si nevzpomenout na Filipa, který v této zatáčce havaroval na motorce. Svoje dílo jsem alespoň věnoval jeho památce. Měl jsem ho rád, i když jsem s ním v poslední době nebyl v úzkém kontaktu. Ta zpráva mě loni šokovala, ještě v té souvislosti, že měl syna a měla se mu narodit dcera,“ říká česká legenda.

Několikametrová zeď s velkým množstvím barevných koleček je opatřena textem: „R.I.P. ZOOM!!! Věnováno Filipu Crhákovi, který chtěl projet tuhle zatáčku příliš rychle.“ Bude tak po nějaký čas upomínat na osobnost, o níž by mohla vzniknout samostatná kniha.
Fotogalerie
17 fotografií