Neprůchozí lávka přináší místním obyvatelům velké komplikace. Na straně Řep se totiž nachází nádraží Zličín a důležitá tramvajová a autobusová zastávka Sídliště Řepy. Nejbližší zkratky vedou prošlapanými cestičkami a jsou zhruba ve vzdálenostech 500 metrů od lávky. Jedna ze zkratek pak vede přes koleje. Přesto je podle Marcely Egermajerové z Odboru ochrany prostředí rozvoje a investice MČ Praha-Zličín nutné lávku opravit.

Celý proces rekonstrukce ale nebyl jednoduchý. Podle Egermajerové bylo nejprve potřeba zjistit, komu vlastně lávka patří. Nebylo totiž jasné, zda přemostění mezi ulicemi Drahoňovského a Do Blatin vlastní Zličín, magistrát, nebo sousední Řepy.

Kompletní oprava

„Nakonec jsme zjistili, že je naše. Nechali jsme si tedy udělat odborné posudky a vypracovali návrh rekonstrukce. Lávka rozhodně není v havarijním stavu a nehrozí zřícení, ale je opravdu zničená,“ vysvětluje Egermajerová.

Lávka ze Zličína do Řep bude na několik měsíců uzavřená.
Autor: Jiří Marek
Do 30. dubna 2019 by měly být všechny činnosti hotové. Podle webových stránek městské části Zličín jsou chystané opravy velmi rozsáhlé: chystá se vybudování nové pochozí plochy lávky včetně dilatačních závěrů, nových železobetonových hrobečků pod všemi ložisky, oprava odvodnění povrchu lávky, obnova protikorozní ochrany, sanace betonových pohledových ploch spodní stavby a mnoho dalších drobných úprav. Z těch důležitějších ještě uzemnění ocelové konstrukce lávky a výměna asfaltu.

Plánovaná rekonstrukce byla zahájena 22. října dopoledne. Dělníci začali vysekávat asfalt a během několika hodin byla jedna z příjezdových stran rozbouraná k nepoznání. Přesto po ní ještě několik odvážlivců proběhlo. Rekonstrukce by měla vyjít zhruba na 6,5 milionu korun, které jsou hrazené z rozpočtu Magistrátu hlavního města.

Fotogalerie
14 fotografií