Budova bývalé školky z roku 1953 by měla být brzy srovnaná se zemí. Jedna z nejmenších městských knihoven na území hlavního města Prahy, která je zároveň kousek od metra Petřiny, čeká lepší budoucnost. Městská knihovna hlavního města Prahy ve spolupráci s Magistrátem hlavního města a Prahou 6 nyní pracují na schválení všech dokumentů nutných ke stavbě.

Architektonická podoba nové knihovny pochází z rýsovacího pera ateliéru Monom a architekta Jiřího Zavadila. Nová budova oproti staré se liší svojí velikostí: „Ten domeček, který tam je teď, je takový dvouletkový, pětiletkový baráček, který je za hranicí své životnosti. Po dlouhé době je to stavba, která je koncipovaná jako knihovna. Není to v nebytovém prostoru v přízemí nebo suterénu domu, do jehož zdí se navrtali příčky, nanosily počítače a zavedl internet. Knihovna není jen studovna, ale multifunkční zařízení,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Návrh nové podoby knihovny
Autor: monom

Náklady na novou stavbu se odhadují na 80 milionů korun a mělo by být hotovo zhruba za dva roky. Začít stavět by se mohlo v řádech měsíců: „Nedílnou součástí knihovny, která neslouží jen jako půjčovna knih, jsou nejen regály s knihami, časopisy a hrami, ale také pohodlné sezení, koutky pro různé skupiny návštěvníků, občerstvení v podobě minikavárny, venkovní terasa s přístupem do zahrady. Dále bezbariérový přístup, multifunkční sálek, který budou moci využít spolky i jednotlivci z okolí pro pořádání svých akcí. Čtení, přednášky, promítání, menší koncerty, divadla a výstavy,“ popisuje prosluněnou budoucnost knihovny na Petřinách mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.

Hluk a neklid nové knihovny

Jak zástupci Prahy 6, tak i Městská knihovna obdržela připomínky společenství vlastníků Mahulenina 1855,1856,1857, kteří mají výhrady k množství parkovacích míst. Podle nich neposkytuje návrh dostatek parkovacích stání pro návštěvníky, neboť před knihovnou jsou pouze čtyři místa. Tím pádem by mohla stát auta v ulici a znepříjemnit tak život místním. „Upravený návrh proto počítá s větším počtem parkovacích míst, ale ubral zeleně,“ přibližuje nutný kompromis Lenka Hanzlíková.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (Top 09) popisuje novou knihovnu na Petřinách Jiří Marek

Další obavou obyvatel je hluk během stavebních prací. Mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková vzkazuje: „Předem se omlouváme, ale narušování klidu bude pouze dočasné. Věříme, že veřejný zájem na zvýšení společenského blaha, které knihovna přináší, převáží nad zájmy jednotlivců a obyvatelé Petřin se budou moci těšit z knihovny, která se stane důležitou součástí místního života a aktivit,“ říká.

Fotogalerie
3 fotografie