Symbolem pochodu proti rakovině prsu jsou růžová trička, která zároveň platí jako vstupenka akci. Pro muže letos organizátoři připravili šedá s růžovým prošitím na zádech. Jejich zakoupením lidé přispívají na prevenci, projekty pro pacienty a vyhodnocování screeningových dat. 

Objevila se v nich mimo jiné muzikálová herečka Hana Holišová, zpěvačky Monika Absolonová a Ilona Csáková nebo zpěvák Václav Noid Bárta.

„Jako muž mám samozřejmě rád ženská prsa. Ale hlavně si myslím, že my, jako umělci, máme tím, že jsme vidět v médiích, povinnost o tomhle problému informovat. A ten problém opravdu je a každá žena by se měla o svoje prsa starat. Proto jsme tady a takto veřejně to podporujeme,“ řekl Bárta. V průvodu byl letos poprvé a chtěl by, aby se z toho i pro něj stala tradice.

AVON pochod podpořila i Vanda Hybernová, Václav Noid Bárta, Iva Pazderková či Roman Vojtek.
Autor: CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

Monika Absolonová neměla jen růžové tričko. Tato barva se částečně objevila i na jejích vlasech.

Do průvodu přišly tisíce žen, mužů a dětí. Pořadatelé spočítali, že jich bylo kolem 22 tisíc. „Jezdíme sem s kolegyněmi z práce a kamarádkami už třetím rokem. Podporujeme i dětskou onkologii v Olomouci. Dneska jdeme také za zpěvačku Annu K.,“ popsal jeden z návštěvníků v živém streamu na portálu Ženy.cz.

Trasa měla téměř 4 kilometry

Staroměstské náměstí před polednem zaplavily i růžové balonky, které pořadatelé rozdávali. Růžovou barvu tam měla také řada mobilních toalet. Krátce po 12. hodině dav vyrazil vstříc Štvanici.

Trasa dlouhá 3,7 kilometru končila právě na ostrově, kde následoval hudební program. Během něho vystoupili či vystoupí například Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy, Sto zvířat, Sebastian, Peter Bič Project, November 2nd, Campana Batucada či Mirai.

Loni šlo přes 28 tisíc lidí

Minulý rok organizátoři zaznamenali rekordní účast, v průvodu šlo 28 300 lidí. Na projekty podporující boj proti rakovině prsu bylo vybráno 9,4 milionu korun. Od počátku akce organizátoři věnovali na tyto účely přes 100 milionů korun. Podobné pochody se konají asi v šesti desítkách zemí.

Podle organizátorů akce rakovinou prsu onemocní každá osmá žena. Ročně přibývá kolem 6 000 žen s touto diagnózou, v Česku jich žije asi 50 tisíc. Toto onemocnění je také nejčastější příčinou úmrtí žen ve věku mezi 20 a 54 lety, a to i přesto, že rakovina prsu je poměrně snadno léčitelná, pokud je nádor odhalen včas.

Policisté radili řidičům

Na pochod se připravovali i policisté. „Pravda, jedná se sice o relativně krátkou trasu. Nicméně s ohledem na skutečnost, že se již řadu let akce účastní desítky tisíc osob, je namístě předpokládat určitá dílčí omezení především v silniční dopravě,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan v týdnu.

„Na akci budou proto dohlížet především dopravní policisté, kteří, bude-li to nutné, budou provádět dílčí omezení plynulosti silniční dopravy. Proto prosíme řidiče, aby určitě respektovali pokyn těchto policistů, kteří budou připraveni informovat, jak dlouho ta která omezení potrvají, případně poradí náhradní objízdnou trasu,“ uzavřel tehdy Hulan.

Podívejte se na fotky z letošního i loňských AVON pochodů:

Fotogalerie
32 fotografií

„Je to krásná myšlenka,“ řekla o AVON pochodu moderátorka Gábina Partyšová. Podívejte se na videorozhovor:

Video
Video se připravuje ...

AVON pochod proti rakovině prsu Markéta Reinischova, Jan Jedlička