Praha minulý rok představila rozsáhlé práce, které chystá uskutečnit na Václavském náměstí v Praze. Má zde dojít k rozšíření chodníků a stromořadí, místo současných lip se tu vysází platany a provedou se úpravy pro umožnění budoucí stavby podzemních garáží. Akce má stát 150 milionů korun a po zahájení vlastních prací potrvá zhruba jeden rok.

Podle informací ze začátku letošního roku je však možné, že ostrý start fyzických prací na náměstí se oddálí. Proti plánovaným úpravám se odvolala společnost CETIN, která je většinovým vlastníkem kabelů pod povrchem „Václaváku“. Odborná dokumentace podle ní totiž neobsahuje její vyjádření.

Firma ve svém odvolání namítá, že Praha 1 jako žadatel o vydání územního rozhodnutí pro úpravy náměstí o její stanovisko vůbec nepožádala. Jakým způsobem ovlivní toto zjištění administrativu kolem připravované rekonstrukce, není zatím jasné.

Vizualizace plánované rekonstrukce Václavského náměstí
Autor: Cigler Marani Architects

Proti úpravám na Václavském náměstí vystupují také tři spolky. Klub za starou Prahu nesouhlasí se stavební přípravou vjezdových ramp pro budoucí podzemní garáže, spolky Tilia Thákurova a Pankrácká společnost mají konkrétní důvody k podání odvolání doplnit později.

Podívejte se na vizualizaci plánovaných úprav na Václavském náměstí:

Fotogalerie
5 fotografií