Už dlouhé roky musejí návštěvníci Vinotéky svaté Kláry v Botanické zahradě Praha navštěvovat „toitoiky“, místo aby si mohli pohodlně ulevit na toaletě. Budova, ve které se Vinotéka svaté Kláry nachází, je totiž historická, pochází ze 17. století a v minulosti sloužila jako zázemí pracovníkům místní vinice, sociální zařízení se do ní už nevešlo.

Toitoiky kazí atmosféru

Výhled u vinotéky na Prahu je dechberoucí. Venkovní terasy jsou laděné do provensálského stylu, z vinice je pohled na bludiště složené z keřů živého plotu. Člověk si připadá jako v jiném světě, když v tu ránu se celé kouzlo sesype jako domeček z karet. Mobilní toalety celkový dojem z tak krásného prostředí jednoznačně kazí.

Botanická zahrada chce přitom už roky postavit sociální zázemí u viničního domku na vinici sv. Kláry. Několik posledních let ale podle jejího vyjádření stavbu blokuje městská část Praha-Troja.

Zahrada u radnice nepochodila prakticky ze stejného důvodu jako v současnosti sousední Zoo Praha při snaze o výstavbu nového pavilonu goril. Dle starosty městské části Tomáše Bryknara je totiž stavba příliš rozsáhlá, a proto pro uvedené místo nevhodná.

Postavte jen to nejdůležitější

„Botanická zahrada vytvořila z viničního domu skvělou atrakci, která je pro návštěvníky zahrady naprosto ideální, a já tuto snahu podporuji. Řešení toalet pomocí mobilních zařízení je v roce 2016 nedůstojné, neadekvátní a špatné, což také plně chápu a respektuji,“ vyjádřil se redakci Blesk.cz starosta Bryknar.

Na základě vizualizací uvažovaného projektu sociálního zařízení u viničního domku je patrné, že návrh počítal s citlivým zasazením celého objektu do krajiny. Stavba by se navenek tvářila jako mírný kopec, obložený kamenem a osázený vinnou révou.

Vizualizace stávající neschválené podoby sociálního zázemí u viničního domku.
Autor: Botanická zahrada v Praze

Problémem je podle vedení místního úřadu výčet věcí, které zahrada v minulosti plánovala v zařízení vybudovat. „V původním návrhu zahrada uváděla, že tam budou navíc ještě šatny, zázemí, sprchy, umývárny a toalety pro zaměstnance na vinici. Myslím, že zaměstnanci mohou mít tento svůj servis kdekoli jinde,“ vysvětluje svůj postoj starosta Tomáš Bryknar.

Důstojné toalety budou, ale...

Praha-Troja by ráda, aby v bezprostřední blízkosti viničního domku stavba zajišťovala jen to nejnutnější. „Jsem pro vznik sociálního zařízení u viničního domku pro hosty, také jsem pro stavbu menšího příručního skladu vína. Myslíme si, že není šťastné stavět do historické vinice s nádhernou kaplí svaté Kláry a tímto opraveným viničním domkem ještě další rozsáhlý objekt,“ dodává starosta Bryknar.

Podle vyjádření místního úřadu se na základě posledního jednání s Botanickou zahradou hlavního města Prahy došlo ke kompromisu. Obě instituce se dle informací starosty Bryknara domluvily na nových podmínkách pro vznik sociálního zařízení. Městská část v následujících týdnech hodlá vydat písemné stanovisko a bude pak na samotné zahradě, aby projekt zázemí pro hosty vinotéky přepracovala.

Jestli se návštěvníci tohoto malebného zařízení dočkají důstojných toalet například během příští letní sezony, kdy je vinotéka nejvytíženější, je v současnosti stále nejasné.

Porovnejte současný stav na vinici s vizualizací budoucnosti:

Fotogalerie
24 fotografií