Zatímco jiní podnikatelé po půl roce krachují, podnik Otakara Pokorného vzkvétá už čtvrtým rokem. „Plní se mi můj sen,“ svěřil se majitel. Důvodem není pouze lidová cena za sklenici jakéhokoli tuzemského vína, která podnik nabízí, ale také přístup majitele, který je velmi přátelský až familiární. 

Odpolední vínko

Podnik nabízí vína od 105 moravských a českých vinařů. „Je to místo, kde se člověk zdrží, když má namířeno odpoledne domů. Mám to při cestě. Z pěti minut, za které bych byla od metra už dávno doma, se mi cesta obvykle protáhne i na hodinu a půl. Dávno už to není o té ceně. Ta je tady jen takovým báječným bonusem navrch toho všeho,“ se smíchem vyprávěla stálá zákaznice, která místo nebere jako možnost dopřát si levné víno, ale jako kulturní tradici, při které má možnost popovídat si a spřátelit se s novými lidmi.




Žádní pobudové

Člověka by mohlo napadnout, že by nízká cena mohla lákat pochybnou společnost. Ovšem moravská vína s příběhem, kdy zná majitel vinaře osobně, a přístup samotného majitele přivádí sofistikované a upravené zákazníky, kteří spíše působí jako návštěvníci výstavy. „Žádní pobudové tady nepostávají. Namísto toho jsou tu vždy zajímaví lidé, se kterými mám možnost popovídat si u sklenky parádního vína. Mám to tady vážně ráda. Je tu vždy úžasná atmosféra. Kdo nezažil, nepochopí,“ pochvalovala si vinotéku zákaznice Tereza Tůmová (42).

Zase je tu jaro! ☺

Zveřejnil(a) Noelka - vinotéka dne 6. duben 2016

Plná ulice lidí

Podnik Noelka nemá vnitřní ani venkovní prostory, které by nabízely možnost hostům sednout si ke stolu. Avšak lidem to nevadí. Naopak, chybějící předzahrádka se stala předností tohoto místa. „Lidé tak mají možnost zapovídat se s kýmkoli. Jakmile by seděli u stolu, přišlo by lidem zvláštní, že si k nim někdo přisedne. Ale když se připojíte ke skupince při rozhovoru, když korzujete ulicí, je to jiné,“ popisoval sommelier kouzlo podniku, které dává odpolední jarní ulici pařížský nádech.

Majitel navíc myslí i na dobré sousedské vztahy. A tak podnik zavírá už v osm večer, aby nenarušoval večerní klid.