Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 věcí, které Pražany štvou na pražské MHD: Od smradlavých cestujících po agresivní řidiče

/
  • 10 věcí, které Pražany na MHD štvou.
    6. dubna 2016 ● 20:34

    Hlasitá hudba, smrad, agresivní řidiči... Reportérka Blesk.cz vyrazila do ulic metropole, aby zjistila, které věci Pražany štvou na městské hromadné dopravě nejvíce. Přinášíme vám 10 věcí, které lezou na nervy cestujícím v metru, tramvaji nebo v autobusu.

  • 1.

    Hlasitá hudba a smrad

    Sluchátka v tramvaji
    Autor: Eva Fornálová

    1. Hlasitá hudba

    Asi každý v tramvaji zažil cestujícího se sluchátky v uších, která vypouštěla hudbu nejen do jeho sluchovodu, ale také mimo něj. „Někdy si říkám, že ti lidé budou asi hluší, jinak si nedokážu vysvětlit důvod tak abnormálně hlasité hudby. Za ty roky už znám všechny hudební žánry. Dokonce jsem někde četl, že dnešní generace bude hluchá už v šedesáti,“ vtipkoval Dalibor (36). 

     

    2. Ranní sprcha nestačí

    Smrad už není doménou jen bezdomovců, kteří v zimních měsících obývají zadní sedadla tramvajových linek. S příchodem jara a vysokých teplot se line zápach i od zpocených cestujících tramvají. V létě, když jsou čtyřicetistupňová vedra, je situace nejhorší. „Lidé by se měli naučit používat antiperspiranty,“ neodpustila si nedůtklivou poznámku s ohrnutým nosem cestující, která právě absolvovala jízdu v přeplněné tramvaji. 

  • 2.

    Nepořádek a agrese

    Řidiči autobusu občas jezdí jako šílení.
    Autor: Blesk.cz

    3. Odpadkové koše jako ve vlaku

    „Nelíbí se mi ten nepořádek. Dítě nalepí žvýkačku na sedadlo, protože ji nemá kam dát. Starší lidé zase odloží pytlík od brambůrků a plechovku od pití. Věřím, že umístění košů přímo do MHD by tomu pomohlo,“ vymyslela rafinované řešení Tereza (19).

     

    4. Agresivní řidiči

    Při stížnostech na řidiče tramvají zazněla různá přirovnání k hospodářským zvířatům. A to nejen proto, že mnohdy brzdí tak prudce, že všichni stojící cestující popadají, ale také za zvonění nebo troubení na auta, která před nimi stojí na červenou. „Chápu, že se může stát, že vám vlítne do cesty auto a musíte rychle zareagovat, ale aby řidič jen tak cukal tramvají a stál na brzdě jako při prvním dnu v autoškole...“ stěžovala si na svou poslední jízdu tramvají Kateřina (26), která by byla pro zpřísnění výběru řidičů. 

  • 3.

    Revizoři a batůžkáři

    Revizoři v MHD
    Autor: Blesk.cz

    5. Revizoři

    Zaskočení revizorem den poté, co vám vypršel měsíční kupon. To vám dokáže pokazit celý začátek dalšího měsíce,“ stěžoval si Aleš (26), který stejně tak jako jiní upozorňoval na to, že se revizoři vyhýbají komunikaci s bezdomovci, kteří jezdí tramvají bez dokladů, a přesto nemají finanční postihy.

     

    6. Sejmutí batohem 

    Baťůžkáři jsou zlo pro cestující, na které už nezbylo místo u okýnka k sezení. „Nesnáším lidi, co si nesundají batoh a přitom prochází tramvají, jako kdyby byli stejně širocí jako obvykle. Mnohdy tak sejmou kdekoho,“ rozčiloval se Pavel (30), který jednoduše vybízí všechny cestující, aby si sundávali batohy.

  • 4.

    Naštvaní senioři a chybějící internet

    Upřednostňování tramvají kvůli signálu a možnosti wi-fi
    Autor: Eva Fornálová

    7. Naštvaní senioři

    Mladé štvou senioři. „Ráda je pustím. Ale to přece neznamená, že mám oči na zádech. Dokonce jsem jednou dostala holí od seniorky, která si stoupla za mě, aniž bych tušila, že tam je. Kdyby požádala, ihned bych ji pustila,“ vysvětlovala důvody, proč mladí mnohdy nepustí seniory si sednout. Důvodem tak není nutně neúcta.

     

    8. Připojení na internet 

    Cestující také touží po internetu. „Jediný důvod, proč nerada jezdím metrem, je ten, že jsem půl hodiny nedostupná. Jiné státy západní Evropy mají internet, ale Česko je zase sto let za opicemi,“ zoufala si Karolína (21), která tak raději volí zdlouhavější cestu domů jen proto, aby nemusela půl hodiny koukat na lidi v metru, protože jí to je nepříjemné.

  • 5.

    Zvědavci a nedochvilnost

     
    Čtení přes rameno je neslušné.
    Autor: Eva Fornálová

    9. Čumilové

    Čtení přes rameno nemá rád snad nikdo. „Musela jsem si obalit knihu novinami, abych neprovokovala titulem,“ stěžovala si Aneta (20). „Kolikrát jsem přistihla cestujícího nade mnou, jak mi kouká do mobilu,” řekla naštvaně Iva.

     

     

    10. Věčné zpoždění

    A v neposlední řadě, stále omílanou stížnosti Pražanů byla nedochvilnost tramvají. „Člověk se chce řídit podle jízdního řádu, ale nemá šanci. Ráno jezdím do práce čtrnáctkou, která neustále jezdí pozdě. Dokonce už jsem si stěžovala na Dopravním podniku a dostala dlouhé vyjádření,“ zmiňovala Martina (24) velký nedostatek tramvají, který nemile ovlivňuje začátek jejího dne.

Témata

MHD

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

celka: Tak nevím ... být půl hodiny bez internetu nepovažuji za nic strašného. Tedy pokud někdo není závislý.

(07. 04. 2016 09:37)

prycsnima:  A ty zahalený báby v černých kuklách smrdí taky potem a nejen v mhd.

(06. 04. 2016 23:08)

kiwi65:  Tak to asi ještě nevyzkoušeli mhd v Brně.O tom by se mohly psát legendy...

(06. 04. 2016 22:19)

brunos: Kateřina (26) ,dle jejího názoru soudím že je o něco chytřejší než houpací koník.

(06. 04. 2016 20:59)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy