Úmysl radnice není náhodný. Praha 10 se totiž nenachází v kdovíjak záviděníhodné finanční situaci. „Radnici dlouhodobě schází 100 milionů korun ročně na krytí běžných výdajů. Také jsme zjistili, že máme zasmluvněny investice za 700 milionů, pro které neměla radnice plné finanční krytí,“ sdělila v dřívějším rozhovoru pro Blesk.cz starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA).

„Rozhodli jsme se poté, co jsme se seznámili se značně roztříštěnou energetickou agendou úřadu a jeho organizací,“ popsal Ivan Mikoláš (Piráti), předseda výboru pro strategické investice a veřejné zakázky, proč k úspoře v hodnotě 600 tisíc korun v letošním roce má dojít. Nákup radnice realizovala loni v létě na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB).

Ušetřené výdaje bude moci radnice zužitkovat jinak. Konkrétně se jedná o částku 374 tisíc korun, která byla v roce 2019 a v předešlých letech vynaložena na elektřinu, a 234 tisíc korun za plyn. „Výsledek předčil očekávání,“ neskrývá Mikoláš nadšení. „Náklady na komoditní složku plynu se sníží téměř o třetinu, silová elektřina ve vysokém napětí zlevní o 14 procent a v nízkém napětí o 4 procenta. Celkové energetické náklady Prahy 10 a zapojených organizací klesnou o 10 procent,“ uvedl Ivan Mikoláš.Spolu s radnicí se na komoditní burze činilo i 27 organizací, které spadají pod městskou část. Nejčastěji to byly školy, školky či Kulturní dům Barikádníků i Léčebna dlouhodobě nemocných ve Vršovicích. Ti si díky konci dosavadních smluv mohli také „vysoutěžit“ nového dodavatele energií. Vršovická radnice hodlá v podobných „šetřících“ opatřeních pokračovat. „Jakmile budou ukončeny stávající smlouvy, zapojí se do něj i zbývající desítka městských organizací,“ dodala Lucie Sedmihradská (VLASTA), radní pro rozpočet.