Kupčení s lístky je bohužel letitá bolístka nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Poslední dobou se o něm ale hodně hovořilo v souvislosti s atraktivními fotbalovými zápasy, které se v Praze konaly. Zatímco pražská Sparta narazila na věhlasný Liverpool, pražská Slavia přivítala doma neméně slavný AC Milán. Oba kluby přitom nabádaly, aby se fanoušci nenechali napálit lístky tzv. z „druhé ruky“, které nemusí být platné.

Nenechte se napálit!

Policisté o této situaci dobře vědí. V rámci konaného hokejového mistrovství světa, které bude patrně největší sportovní událostí v zemi, připravili projekt, který by měl škody vzešlé z černého trhu se vstupenkami co nejvíce minimalizovat. „Počínaje 16. dubnem se budeme prostřednictvím internetových stránek Policie České republiky, sociálních sítí a médií, snažit veřejnost informovat o této trestné činnosti a upozornit na možná rizika spojená s nákupem vstupenek z druhé ruky,“ uvádí policejní mluvčí Eva Kropáčová.

„Internetová kriminalita je v současné chvíli jedním z nejčastějších způsobů páchání protiprávního jednání a s ohledem na zkušenosti z posledních kulturních a sportovních akcí, které se v Praze konaly, víme, že právě MS v hokeji 2024 přiláká další podvodníky,“ pokračuje mluvčí. Informační kampaň, která bude především preventivního charakteru, podpoří policisté i několika videi.

Video
Video se připravuje ...

Policisté připravili preventivní informační kampaň proti podvodníkům, kteří kupčí s falešnými lístky na hokejové zápasy v rámci mistrovství světa v Praze. Policie České republiky

Podvodníkům se kupčení s lístky nevyplatí

Tím ale projekt policie nekončí. Pomocnou ruku podají uniformovaní strážci pořádku napáleným fanouškům přímo v místě konání mistrovství! Tedy konkrétně před O2 Arenu přistaví velké štábní vozidlo Policie ČR. Tam budou moci docházet lidé, kterým turnikety na zimním stadionu nahlásí, že mají neplatnou, respektive falešnou vstupenku.

Policisté na místě od poškozených zjistí, kdy a jakým způsobem jejich neplatné vstupenky zakoupili,“ sdělila Kropáčová. Počítá se i s cizojazyčnými hokejovými nadšenci ze zahraničí. „Každý den bude u vozidla k dispozici několik jazykově vybavených policistů, kteří přijmou oznámení i od zahraničních návštěvníků.“

Velkou devízou celého projektu pak je, že na základě získaných poznatků se policisté zaměří na konkrétní pachatele podvodu. „Součástí týmu, který bude působit přímo v místě, jsou i specialisté z oddělení kybernetické kriminality. Kriminalisté okamžitě pomohou se zajištěním elektronických důkazních materiálů a začnou pracovat na odhalení pachatele daného protiprávního jednání,“ říká mluvčí.

Už pojedenácté

Hokejové mistrovství světa bude probíhat v Praze a Ostravě ve dnech 10. až 26. května. V Čechách se bude konat už pojedenácté, připočteme-li k tomu konání mistrovství i pod hlavičkou Československa. Zpravidla se přitom jedná o jedny z nejnavštěvovanějších mistrovství vůbec.

Video
Video se připravuje ...

Pražští policisté představili ojedinělý projekt, v rámci kterého se zaměří na podvodníky s falešnými lístky na hokejové zápasy mistrovství světa. (16. duben 2024) David Malík

Fotogalerie
12 fotografií