Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pražské soudy letošního roku: Vražda seniorů, pervitinové řádění expolicisty i definitivní konec jízdenkové kauzy

/
  • Ilustrační foto
    28. prosince 2021 ● 05:15

    Pražské soudy letos řešily řadu závažných trestných činu, některé kauzy se už táhnou delší dobu. Hned z kraje roku padl rozsudek v případě smrti dvou seniorů z pražské Bubenče. Soud řešil i pervitinové řádění bývalého policisty, který byl obžalován z vraždy, nebo i tzv. jízdenkovou kauzu spojenou s dopravním podnikem. Na přetřes přišel i pád trojské lávky. 

  • 1.

    Vražda Přemysla (†57) a Marie (†72): U soudu padl výjimečný trest

    Našla se těla Marie a Přemysla v nádrži Švihov. Obviněný Tomáš je ve vazbě a jeho komplic Jiří na svobodě.
    Autor: koláž Blesk.cz

     

    Hned z kraje letošního roku padl u Městského soudu v Praze rozsudek v případě kruté vraždy dvou seniorů, ze kterých obžaloba viní Tomáše F. (26). Celý případ začal tak, že se spolu se svým někdejším partnerem Jiřím N. (25) měli pokoušet podvodem získat honosnou vilu Marie D. (†72) v pražské Bubenči, kterou společně s jejím partnerem Přemyslem H. (†57) našla policie mrtvou na dně vodní nádrže Švihov.

     

    K dvojici mladíků se policie dostala právě proto, že se pokoušeli pomocí zfalšovaných dokumentů převést vlastnictví vily. Tomáš F. nejprve tvrdil, že smrt Marie má svědomí její partner, který ho pak napadl a zabil ho v sebeobraně. Pár dní před vynesením rozsudku ale výpověď změnil a tvrdil, že na místě vraždy vůbec nebyl. Tuto verzi pak u soudu podpořili i jeho rodiče.

     

    Soud mu ale neuvěřil a poslal ho na 23 let do vězení, Jiří N. dostal 5 let. Odvolací Vrchní soud ale nepravomocný rozsudek vrátil zpět k projednání, tentokrát ale do Pardubic, protože vražda se stala v okrese Havlíčkův Brod. Celá kauza tedy ještě neskončila.

  • 2.

    Otřesné týrání dětí v pražské školce

    Chůva, která týrala v pražské školce děti, si od soudu odnesla podmínku.
    Autor: CNC/Jan Vilímek

     

    V květnu Obvodní soud pro Prahu 10 řešil případ týrání teprve dvouletých dětí v dětské skupině v jedné školek v pražské Dubči. Vychovatelka, které říkali „teta Péťa“, tam podle rozsudku dětem sprostě nadávala za to, že se například počůraly nebo pokálely. Používala výrazy jako „Zas*aný hovado, zas*aný ku*dy, kreténi, s*áči, ču*áku nebo zm*de“.

     

    Jejího chování si naštěstí všimla její kolegyně, která na vše upozornila vedení školy a případ skončil u soudu. Obžalovaná Petra K. se ke všemu přiznala a řekla, že práce s dětmi pro ní byla hodně stresující. Za týrání svěřené osoby dostala tříletou podmínku a peněžitý trest 30 tisíc korun.

     

    Děti, které zažily její otřesné chování, se ještě dlouho poté, co se případ provalil,  potýkaly s následky. Některé se třeba počůrávaly nebo měly problémy s vyprazdňováním.

  • 3.

    Rozsudek nad posledním

    Jaromír P. je obžalovaný ze série loupeží, které měl páchat jako člen tzv. Berdychova gangu.
    Autor: Blesk:Jan Vilimek

     

    Spravedlnost letos dohnala po letech skrývání posledního neodsouzeného člena tzv. Berdychova gangu Jaromíra P. (56). Skupina, která v  90. letech vznikla kolem Davida Berdycha, má na svědomí desítky trestných činů, hlavně loupeže, ale i únosy nebo vydírání. Do gangu byly zapojené desítky lidí a celá kauza je považována za jeden z největších případů organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky.

     

    Jaromír P. se spolu s Berdychem a dalšími třemi spolupachateli měl podle zatím nepravomocného rozsudku účastnit celkem čtyř akcí v úplných počátcích této organizované skupiny. Šlo mimo jiné o přepadení obchodního domu OBI nebo únos muže, který nakonec zemřel. Berdych i další spolupachatelé si už své tresty odseděli. Někteří z nich už před lety u soudu vypověděli, že Jaromír P. byl v počátcích jejich kriminální činnosti vůdčí osobností gangu, což zaznělo i v rozsudku, proti kterému se hned na místě odvolal.

     

    Jaromír P. u soudu stanul více než 25 let poté, co se měl trestné činnosti dopustit. Trestnímu stíhání se vyhýbal asi 15 let, kdy se ukrýval ve Spojených státech. Policie ho nakonec dopadla až v roce 2020. Soud ho už také odsoudil v nepřítomnosti ke 13,5 letům vězení, Jaromír P. ale poté, co byl vydán do ČR, využil svého práva na zrušení rozsudku a nové hlavní líčení. Svojí vinu u soudu nepopřel, ale odmítl, že by byl „mozkem“ skupiny.

  • 4.

    Expolicista vraždil a znásilňoval v pervitinovém rauši

    Expolicista Martin K. u soudu čelí obžalobě z devíti trestných činů včetně brutální vraždy.
    Autor: CNC/Daniel Černovský, Profimedia

    Už delší dobu se také táhne kauza týkající se bývalého pražského policisty Martina K. (35), který byl obžalovaný celkem z devíti trestných činů včetně vraždy, loupeže, pokusu o těžké ublížení na zdraví nebo znásilnění mladé dívky a dokonce i vlastní matky. Většinu těchto činů páchal pod vlivem drog, hlavně pervitinu.

     

    Zavraždit měl ženu, kterou si vybral náhodně poté, co se pokoušel dobývat do bytu své matky, které podle výpovědi jejího přítele psal různé úchylné zprávy, ve kterých mimo jiné stálo, že by s ní chtěl „souložit zezadu a přitom ji podříznout“.

     

    Vraždu měl spáchat v Modřanech a na svou oběť měl zaútočit  dvěma noži, zřejmě i šroubovákem a tupým nástrojem. Zranění podle státní zástupkyně vypovídala o značné brutalitě a agresivitě „svědčící o naprosté neúctě k lidskému životu“. V domě měl ještě k tomu založit požár, kvůli tomu čelí také obvinění z obecného ohrožení.

     

    O tom co dělal, rozesílal i zprávy různým lidem. Jednomu z bývalých kolegů u policie poslal zprávu, ve které stálo, že někoho zabil a že tekly „potoky krve“. Psal i o tom, že původně chtěl zabít vlastní matku, ale neotevřela mu.

     

    Martin K. byl nakonec u Městského soudu v Praze odsouzen. Podle znaleckého posudku bohnické psychiatrické léčebny byl ale „mimo smysly“ a proto dostal úhrnný trest 13 let a 3 měsíce, což bylo maximum, co mu mohl soud uložit. S posudkem ale nesouhlasí odvolací Vrchní soud, který ho zrušil a poslal Martina K. do vězení zatím na sedm let do vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví, za dvojí znásilnění a za loupež a případ vraždy vrátil k dalšímu zkoumání.

  • 5.

    Soudce před soudem

    Soudce Elischer byl obviněn za úplatky, podle nich pak snižoval tresty. Vietnamka odsouzená za obchod s drogami se nyní obrací na Evropský soud pro lidská práva
    Autor: blesk.cz

    Letos také padl rozsudek v kauze soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera, který byl obviněn za zneužití pravomoci přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Úplatky měl brát od lidí z vietnamské komunity za ovlivňování některých soudních řízení.

     

    Soudce svojí vinu odmítal a také přednesl obsáhlou závěrečnou řeč, kterou přednášel několik dní. Tvrdil, že došlo k hrubému porušení jeho práva na spravedlivý proces a kritizoval vyšetřovatele, soud i státního zástupce. Toho neváhal dokonce přirovnat ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi známému hlavně z politického procesu s Miladou Horákovou. Soud ho nakonec potrestal devíti lety vězení. Rozsudek zatím není pravomocný, případem se ještě tedy může zabývat Vrchní soud v Olomouci.

  • 6.

    Opilá řidička způsobila smrt mladého policisty Pavla (†31)

    Do policejního vozu na pražské magistrále, ve kterém zemřel Pavol (†31), nabourala opilá a zfetovaná řidička (39).
    Autor: PČR, Václav Burian, idnes.cz

    Téměř po celý letošní rok se u Obvodního soudu pro Prahu 4 řešila tragická nehoda, která se stala loni na začátku července na pražské magistrále. Způsobila ji Jitka R. (39), která tu v opilosti narazila do policejního vozu.

     

    Řidičce se nic nestalo, ale policista Pavol K. (†31) byl na místě mrtvý a jeho dva kolegové se dodnes zotavují z následků. Žena, která nehodu způsobila, na místě nadýchala přes 2 promile a v její krvi se našly i stopy kokainu. U soudu řekla, že se opila po hádce s manželem, který ji pak uhodil. To, že nehodu způsobila, nepopírá, ale zároveň si z ní údajně nic nepamatuje.

     

    U soudu vypovídala řada znalců, kteří se zabývali tím, jak rychle po silnici jela, obhajoba se zase zaměřovala na to, zda byli policisté ve voze připoutaní. Zásadní zvrat ale přinesl poslední znalecký posudek z brněnského ústavu, který říká, že mohla jet i více než 200 km/h a těsně minula 12 dalších vozidel. Soud nakonec dospěl k závěru, že by se čin mohl kvalifikovat jako obecné ohrožení, za což hrozí až 15 let odnětí svobody. Rozhodnout by o tom měl Vrchní soud v Praze a pokud dojde k závěru, že by se čin měl takto překvalifikovat, případem se pak bude zabývat Městský soud.

  • 7.

    Ubodal přítelkyni a pak odjel na dovolenou

    Soud začal projednávat kauzu Tomáše N., který podle obžaloby před rokem ubodal v pražském bytě 21 ranami svou přítelkyni a následně ji okradl o věci za více než půl milionu korun.
    Autor: CNC/David Malík, Daniel Černovský, Facebook

     

    Vysoký trest letos padl i v případě brutální vraždy z pražských Letňan, kde v roce 2020 již pravomocně odsouzený Tomáš N. (35) ubodal svojí přítelkyni (†31). Podle jeho výpovědi na ni zaútočil poté, co mu řekla něco „extrémně odporného“ během hádky. Zasadil jí celkem 21 ran nožem.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tomáš N. před soudem Blesk.cz

     

    Podle soudní znalkyně jí způsobil obzvlášť mučivou smrt, protože po jeho útoku mohla být ještě i několik minut při vědomí. „Z lékařského hlediska lze hodnotit způsob usmrcení poškozené za zvlášť trýznivý,“ řekla. Upozornila také na to, že pokud by Nálevka zavolal záchranku a poskytl jí první pomoc, mohla útok i přežít.

     

    Její přítel ji ale místo toho uložil do postele, dokonce jí dal i její oblíbenou plyšovou hračku. Pak vzal její peníze, auto a dokonce i psa a odjel na Slovensko do míst, kde spolu podle jeho slov v minulosti strávili krásnou dovolenou. Tam ho také dopadla policie. Soud ho nakonec poslal na 18 let do vězení a rozsudek potvrdil i Vrchní soud.

  • 8.

    Definitivní konec jízdenkové kauzy

    Odvolací soud vrátil jízdenkovou kauzu k novému projednání
    Autor: blesk.cz

    Letos nejspíše už definitivně skončila tzv. jízdenková kauza, ve které šlo o údajné vyvádějí peněz z pražského dopravního podniku. Na začátku září Vrchní soud zamítl odvolání státního zástupce proti osvobozujícímu rozsudku.

     

    Mezi nejznámější postavy této kauzy patřil hlavně někdejší šéf DPP Martin Dvořák a lobbista Ivo Rittig. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro dopravní podnik končilo přes zahraniční firmy právě u nich.

     

    Dohromady bylo obžalováno více než 10 lidí, vinu popírali všichni kromě spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky, který u jednoho z dřívějších soudních jednání řekl „Tam se kradlo, že se ani neděle nedržela“. Klíčovým důkazem, který změnil právní názor vrchního soudu, byl nový posudek znaleckého ústavu Equita Consulting, podle kterého nelze určit takzvanou obvyklou cenu jízdenek, a tedy ani to, zda byly předražené.

  • 9.

    Kamaráda (†30) škrtil tkaničkou od bot a jeho tělo hodil do kanálu

    Obžaloba viní Jana B. z vraždy jeho kamaráda Petera S. Ten nepopírá, že mezi nimi došlo k neshodám, že by jej ale umsrtil a jeho tělo vhodil do kanálu odmítá. Hrozí mu až výjimečný trest. (26. duben 2021)
    Autor: David Zima

     

    Městský soud letos řešil také smrt mladého muže (†30) původem ze Slovenska. Jeho tělo se našlo v čistírně odpadních vod. Do kanálu ho podle již pravomocného rozsudku strčil jeho kamarád Jan B. (25), který ho nejprve škrtil tkaničkou od bot do bezvědomí.

     

    K tomu se záhy po činu dokonce policistům přiznal, pak ale u soudu začal tvrdit něco jiného. Řekl, že do něj jen strčil. Mladík po svém činu ještě komunikoval s rodinou tehdy již mrtvého mladíka. Jeho matce z jeho telefonu například poslal zprávu „Jsem v pořádku“. U soudu se dokonce omlouval, ale ne za vraždu, ale jen za to, že komunikoval s rodinou a vykradl byt mrtvého muže. Janu B. hrozilo až dvacetileté vězení, nakonec dostal 17 let. Rozsudek v září potvrdil i odvolací soud.

  • 10.

    Soud kvůli pádu trojské lávky: Nekonečné čekání na znalce

    Obvodní soud pro Prahu 7 řeší pád trojské lávky z roku 2017. Státní zástupce obžaloval projektanta lávky Jiřího Stráského a bývalého šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého.
    Autor: CNC/Jakub Poláček, Daniel Černovský

    Už více než rok se táhne soud kvůli pádu původní trojské lávky z 80. let, která se zřítila v roce 2017. Státní zástupce ho dává za vinu projektantovi lávky Jiřímu Stráskému (75) a bývalému šéfovi oddělení mostů Technické správy komunikací Antonínu Semeckému (80).

     

    Projektanta lávky Stráského obžaloba viní z toho, že špatně provedl výpočty nebo že nedostatečně vykonával autorský dozor. Semecký zase měl podle obžaloby vědět o havarijním stavu lávky. Oba vinu odmítají. U soudu už mluvilo několik znalců, kteří mimo jiné uvedli, že za pád lávky může používání posypové soli, což vedlo ke korozi nosných lan. Od zprovoznění lávky přitom bylo používání solí zakázáno.

     

    Soud se táhne hlavně kvůli tomu, že se stále čeká na posledního klíčového svědka, na jehož osobní přítomnosti trvá jak státní zástupce, tak oba obvinění. Jde o soudního znalce, na základě jehož posudku byli oba muži obžalovaní. Znalec se ale doposud ze všech jednání omluvil, nejčastěji ze zdravotních důvodů. Naposledy ale již předseda soudního senátu řekl, že jeho omluvu nepřijal, znalec ale stejně nepřišel.

  • 11.

    Několik trestů za terorismus

    Bývalý imám Shehadeh si odpyká 14,5 roku za terorismus, rozhodl soud. Muž uzavřel dohodu o vině a trestu, O 4,5 roku si prodloužil trest uložený loni.
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

    U pražských soudů letos také padlo několik trestů za podporu terorismu nebo přímo za účast na teroristické skupině.

     

    Takový trest dostal bývalý pražský imám Samer Shehadeh, který byl již v roce 2020 odsouzený za to, že finančně podporoval teroristickou organizaci An-Nusra známou také jako Fronta dobytí Sýrie. Letos mu soud přidal ještě 4,5 roku za pomoc k teroristickému útoku za to, že  jednomu muži ze Slovenska pomohl připojit se k ozbrojencům bojujícím v Sýrii. U soudu řekl, že je na své činy náležitě hrdý a že udělal správnou věc. „Svých činů nelituji a považuji je za správné,“ dodal. Když se četl rozsudek, tak také odmítl vstát, protože podle jeho slov neuznává českou legislativu.

     

    V nepřítomnosti byl letos u Městského soudu v Praze odsouzen muž z Iráku (26), který v roce 2015 odjel do své rodné země bojovat za Islámský stát. Stíhán byl jako uprchlý a ani se neví, zda je ještě na živu. Zanechal tu ale potomka a jeho bývalá přítelkyni u soudu vyprávěla, jak se postupně z muže, který se koukal v televizi na fotbal, stal mudžahedín.

     

    Vrchní soud letos také potvrdil 20letý trest Martinu K., který odjel bojovat proti ukrajinské armádě v řadách proruských separatistů na Donbasu. Kantor byla také stíhán jako uprchlý.

    Fotogalerie
    34 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy