Kvůli říjnové demonstraci do Prahy zamířily stovky policistů z celé země. S těmi se pak střetli fotbaloví chuligáni, kteří se očividně do Prahy přijeli spíše poprat. Bitka se rozpoutala poté, co protest po mnoha výzvách policie k dodržování protiepidemických opatření předčasně ukončili úředníci z magistrátu. Chuligáni v jeden moment házeli věci proti policistům, kteří blokovali jeden z východů z náměstí. 

Před soudem teď stanul  pětatřicetiletý Lukáš V., kterého policisté v civilu viděli, jak vzal asi 30 cm poleno a hodil ho směrem jejich kolegy. „Jednoho z policistů zasáhl polenem do hlavy,“ stojí v obžalobě, která ho viní z násilí proti úřední osobě. 

Hodil jsem lahev, tvrdil

Obžalovaný k soudu přišel s šátkem přes ústa, kde měl napsáno „F*CK COVID“, a prohlásil, že se cítí být nevinný. Potvrdil, že se demonstrace zúčastnil, dokonce nevyvrátil ani to, že něčím mrštil směrem k policistům. 

„Nebudu říkat, že jsem nic nehodil, ale poleno to určitě nebylo,“ hájil se. V den, kdy mělo k činu dojít, si prý pouze koupil láhev s vodou. Na dotaz předsedkyně senátu Šárky Šantorové uvedl, že to byla asi půllitrová láhev. Tu pak podle jeho slov hodil směrem k policistům, kteří blokovali jeden z východů. „Bylo to takové vržení do prostoru,“ řekl. 

Poleno mělo podle obžaloby sebrat u jednoho ze stánků na náměstí. Lukáš V. ale prý žádná neviděl. „Nejsem si jistý, že bych tam něco takového viděl. Byla tam spousta poházených věcí,“ řekl.

Patřil mezi skinheady

U soudu vyšlo najevo, že za sebou má kriminální minulosti. Už byl dvakrát odsouzený za výtržnictví. „V minulosti jsem se pohyboval v určitém prostředí. Prostě většinou to vzniklo, že jsme byli v hospodě,“ řekl ke svým dřívějším prohřeškům. Nakonec z něj vypadlo, do jaké skupiny patřil. „Pohyboval jsem se v hnutí skinheads,“ přiznal. 

Viděli ho policisté v civilu

Obžalovaný měl smůlu v tom, že ho při házení viděli policisté v civilu. Jeden dokonce část činu natočil.  „Vzal poleno a mrštil ho směrem k postupující jednotce,“ řekl u soudu jeden z nich, který měl na starost dokumentaci a část toho činu i natočil na telefon. Stál od něj asi 3 metry „To si s plastovou lahví nespletu,“ poznamenal k tomu, co tvrdil obžalovaný. „Jednoho policistu to zasáhlo do hlavy,“ vypověděl druhý policista, který viděl, kam poleno dopadlo. 

Vyčníval z davu

Podle obou policistů byl muž snadno identifikovatelný díky svému oblečení, kvůli kterému vystupoval z davu. „Ten člověk tam vůbec nepatřil,“ poznamenal jeden z nich. Měl na sobě kabát, údajně stejný jako měl u soudu, a tmavomodrou kuklu, což podle nich také nebylo obvyklé. Díky tomu ho také snadno dopadl po skončení demonstrace. Na zadržení podle policistů reagoval v klidu, nejspíše si totiž myslel, že proti němu nemají žádné důkazy. 

Soud nakonec Lukáše V. shledal vinným. Předsedkyně senátu dala za pravdu státní zástupkyni, která ve své závěrečné řeči poukázala na to, že policisté situaci jasně popsali. „Obhajoba byla jednoznačně vyvrácena svědeckými výpověďmi policistů,“ zdůvodnila své rozhodnutí. 

Zákaz vstupu do Prahy

Soud mu tak uložil dvouletou podmínku, státní zástupkyně požadovala ještě peněžitý trest 25 tisíc korun. Soudkyně se ale smilovala a místo toho mu udělila dvouletý zákaz pobytu v hlavním městě. „Přijel za účelem demonstrace, aby házel na policisty polena,“ dodala předsedkyně soudního senátu. Peněžitý trest nedostal díky tomu, že se musí starat o tři děti a jeho měsíční výdělek je zhruba stejný jako navrhovaný trest. Lukáš V. se vzdal práva na odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstské náměstí zvrhla v násilnosti. CNC / Václav Burian

Fotogalerie
29 fotografií