Lidé z pražských Stodůlek si v pátek užívali poklidný letní večer, ani ve snu ale netušili, že se v jejich blízkosti zanedlouho odehraje krvavý masakr. Kolem půl deváté večer procházela ulicí Neústupného žena, která si podle informací Blesk.cz potřebovala jen skočit pro několik drobností do nedalekého obchodu. Už tam ale nedošla. Přímo na ulici, ještě za světla, do ní zničehonic začal bodat nožem 18letý cizinec.

Ženě vyrazil na pomoc 61letý muž, za svou statečnost ale taky schytal několik bodných ran. K metru Luka hned vyrazili záchranáři, kteří začali o vážně zraněnou dvojici pečovat. „Ošetřili jsme dvě velmi vážně poraněné osoby, jedenašedesátiletého muže jsme transportovali do Ústřední vojenské nemocnice, ženu na ARO do Motola,“ uvedla jejich tisková mluvčí Jana Poštová.

Mladý útočník, podle informací Blesk.cz Ukrajinec, který má v České republice platné vízum a žije zde s matkou, z místa hned po činu utekl. Zatímco se záchranáři starali o zraněné, policisté po něm se vší vervou pátrali, aby zabránili další možné katastrofě. Díky ochotnému svědkovi, který je naváděl, zanedlouho násilníka zadrželi zhruba 400 metrů od místa činu.

Pod vlivem drog

Mužům zákona se ale útočník nechtěl vzdát snadno. „Zakročující policisté byli nuceni použít donucovací prostředky v podobě hrozby namířenou střelnou zbraní, hmatů, chvatů, úderů a kopů, neboť muž byl značně agresivní. Následně byl v poutech předveden na místní oddělení k dalším úkonům,“ popsal zadržení policejní mluvčí Jan Rybanský. Podle informací Blesk.cz odmítl vypovídat, v době činu byl navíc údajně pod vlivem omamných a psychotropních látek, nejspíš marihuany. 

O dva dny později si mladík vyslechl obvinění z trestného činu vraždy ve stadiu pokusu. V pondělí pak Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodl, že si útočník na další vývoj případu počká ve vazbě. Podle státní zástupkyně Jany Murínové by totiž mohl utéct nebo pokračovat v trestné činnosti. Zranění jsou podle ní stále v nemocnici a jejich stav je velice vážný. Muži hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Podle obhájce obviněného Jana Bouckého přichází v úvahu, že mladík trpí duševní chorobou. „Jasno bude, až proběhne znalecké zkoumání,“ uvedl. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že útočil pod vlivem psychického onemocnění nebo drog,“ potvrdil policejní mluvčí Jan Daněk.

Fotogalerie
31 fotografií
 

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že útočil pod vlivem psychického onemocnění nebo drog.