„Paní magistra se domnívá, že Milada Horáková ke svým přiznáním nebyla donucená, že proces probíhal tak, jak měl. Člověk, který si tohle myslí, by se neměl - bez ohledu na jeho politickou příslušnost - pohybovat v přítomnosti dětí,“ komentoval rozhodnutí radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Semelová sdělila, že je to zástupné téma koalice, která nezvládá řízení města, a že jde o „přízemní vyřizování si účtů s politickým protivníkem“. „Je zvláštní, že moje dlouhodobě známé politické názory dosud nevadily. Naopak, nejednou jsem byla ze strany zastupitelů i jiných politických stran oceněna za pracovitost a odbornost v oblasti výchovy a vzdělávání,“ uvedla. Dodala, že do školských rad pravidelně docházela a snažila se být nápomocná při řešení problémů.

Školské rady se skládají ze zástupců zřizovatelů, rodičů a pedagogů, plní kontrolní funkci a podílejí se na správě škol. Školský odbor magistrátu může podle schváleného dokumentu členy rad odvolat bez odůvodnění.

Semelová v radách zasedala na základě rozhodnutí minulé rady hlavního města ze začátku loňského roku, a to konkrétně v Obchodní akademii Vinohradská, Středním odborném učilišti Ohradní, Gymnáziu Budějovická a Základní škole pro žáky se specifickými poruchami chování Na Zlíchově. Před vstupem do politiky působila Semelová jako učitelka na základní škole.

Kontroverzní názory

Pražští radní dnes také rozhodli o obsazení svých zástupců ve 45 radách z celkových 142, které fungují při školách zřizovaných magistrátem. Ten má na starosti fungování středních, vyšších odborných, speciálních, jazykových a základních uměleckých škol. Základní školy v Praze zřizují městské části.

Komunistická politička Semelová od roku 2006 do konce minulého volebního období zasedala v zastupitelstvu hlavního města, od roku 2010 do 2017 byla také poslankyní za KSČM. Mediální pozornost a kritiku vyvolaly její výroky týkající se minulého režimu - zpochybnila například fakt, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném procesu, který vedl k její popravě, bylo vynucené. Semelová také označila obsazení Československa v roce 1968 za „internacionální pomoc“. Kvůli výrokům političku zažaloval právník a člen TOP 09 Michal Kincl. Pražský městský soud rozhodl, že se politička omlouvat nemusí.

Fotogalerie
8 fotografií