K soudnímu jednání dnes přišla i herečka Jiřina Bohdalová, která požaduje náhradu škody kvůli tomu, že získala jeden z údajných padělků - obraz Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny. Soudkyně jí přiřkla zhruba 1,5 milionu a úroky. Bohdalová, kterou do soudní síně doprovodil hudebník Michael Kocáb, odmítla verdikt komentovat. „Nejsem právník,“ řekla novinářům. K rozsudku se nevyjádřili ani oba obžalovaní muži, obžalovaná žena se z dnešního jednání omluvila.

Mezi poškozenými vystupuje také režisér Ivan Zachariáš, který má podle Říhové dostat od obžalovaných 1,2 milionu korun. S dalšími nároky se mají Zachariáš i Bohdalová obrátit na civilní soud. Trojice má odškodnit i soudního exekutora René Mohylu.

Manželé i jejich kumpán prodali desítky obrazů za zhruba 30 milionů korun. Další údajné padělky v hodnotě zhruba 51 milionů k prodeji nabízeli. Podle soudkyně věděli, že jsou díla padělaná. Policie také v bytě manželů zajistila další umělecká díla, která by v případě pravosti stála zhruba 26 milionů korun. Podle rozsudku propadnou státu. Z několika skutků soudkyně trojici zprostila obžaloby, původní zamýšlená škoda byla ještě o několik milionů vyšší.

Hlavní líčení trvalo devět měsíců, státní zástupce na jeho konci navrhl všechny obžalované viny zprostit. Uvedl, že se trojice mohla domnívat, že vlastní pravé obrazy. K prokázání viny podle něj chybí výslechy padělatelů, kteří buď neexistují, nebo je policie nedokázala zjistit. Říhová odůvodní verdikt po přestávce.

Všichni tři vinu odmítají. Sám Jaroslav F. si myslí, že trestní stíhání si objednala jeho konkurence. Dodnes je přesvědčen, že všechna prodaná díla byla pravá. Obrazy podle své výpovědi částečně zdědil po rodičích a částečně nakoupil po České republice i v zahraničí.

1,5 milionu pro Bohdalovou

Trojice prodávala do galerií či obchodníkům obrazy českých umělců, například Josefa Čapka, Josefa Lady, Františka Kupky, Emila Filly, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského či Toyen. Cena děl se pohybovala od desítek tisíc korun po několik milionů. Byly opatřeny i znaleckými posudky, podle obžaloby falešnými. Většina údajně padělaných děl se na trhu objevila mezi lety 2013 až 2016. Byly mezi nimi olejomalby, akvarely i náčrty.

Fotogalerie
4 fotografie