Velké drama se v domě v pražských Hlubočepích odehrálo už v pondělí 1. října. Záchranáři totiž museli vyjíždět do ulice v Bokách k ženě ve vážném stavu. „Převáželi jsme do nemocnice Motol asi třicetiletou ženu. Měla zástavu srdečního oběhu a museli jsme ji resuscitovat. Pravděpodobně, možná, se mohlo jednat o uštknutí hadem,“ prozradila mluvčí pražské zdravotní záchranky Jana Poštová. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se jednalo právě o chovatelku mamby zelené.

Do téhož domu se záchranáři i policisté vrátili o den později, v úterý 2. října v noci. „Na Praze 5 utekl smrtelně jedovatý had. Na místě je pracovník zoo a policisté,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí policie Jan Rybanský s tím, že z domu evakuovali pět lidí. „Obyvatelům bylo nabídnuto pracovníkem městské části náhradní ubytování. Někteří jej využili,“ prozradil Rybanský. Specialisté na odchyt jedovatých hadů z pražské zoo spolu s policisty od té doby místo pečlivě prohledávají, zatím ale marně. 

Policisté proto varují před možným nebezpečím a nabádají občany k obezřetnosti. Zároveň žádají obyvatele, aby při zjištění výskytu jedovatého hada volali na linku 158. Lidmi z okolí celá událost otřásla - jsou v nejistotě, mají strach o sebe i své děti. „Z důvodu možnosti výskytu jedovatého a útočného hada mamby zelené v okolí školky nebude až do odvolání probíhat pobyt venku. Děkujeme za pochopení,“ informovala na svých facebookových stránkách Mateřská škola Hlubočepy, která sídlí jen několik ulic dál od místa, kde se had ztratil. „Podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu,“ dodal nicméně Rybanský.

Mamba zelená

Mamba zelená žije v Africe a je považovaná za rychlého, hbitého a hlavně útočného hada. Její průměrná délka dosahuje uctyhodných dvou metrů. Vyskytuje se zejména v korunách stromů, odkud v noci útočí. Většinou se s člověkem v přirozeném prostředí nesetkává, její uštknutí ale bývá smrtelné.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský komentuje aktuální pátrání po mambě zelené. Ivan D. Hladík

Přesnější příznaky pro Blesk.cz popsal odborník na hadí jedy MUDr. Jiří Valenta z Toxinologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze: „Nebezpečná je směs neurotoxinů, která paralyzuje příčně pruhované dýchací svalstvo. Pacient pak není schopen dýchat a začne se dusit. Nástup příznaků je různý, může to být 20 minut, půl hodiny nebo hodina. K uštknutí stačí opravdu minimální množství. Měli jsme tu kupříkladu případ, kdy byl člověk intoxikován pouze jedním zubem. Co se týče rychlosti účinku jedu, jedná se o hada, který je na předních místech,“ uvedl.

Fotogalerie
24 fotografií