Přímo v areálu věznice teď v kovovýrobě ve třech halách pracuje 220 odsouzených. „Ti se přesunou do nové haly a k nim přibude ještě dalších 80 vězňů. Budou pracovat ve třísměnném nepřetržitém provozu,“ uvedl ředitel věznice Petr Vlk.

Žiletkové zábrany

Hala stojí mimo areál věznice, s kterou ji spojuje bezpečnostní koridor, kudy budou vězni do práce přicházet a odcházet. Hala je důkladně zabezpečena. „Pracovat tu budou pod dohledem ozbrojených strážců, včetně vězňů z přísnějšího režimu věznice s ostrahou,“ řekl Vlk.

Uvnitř haly jsou natažené zábrany ze žiletkového drátu. Ty jsou kolem celého obvodu a na sloupech podpírající střechu. Hala je také chráněna infrazávorami a kamerovým systémem. Ze zhruba 1230 vězňů v káznici na Borech chodí pravidelně do práce 500 odsouzených.

Začnou za měsíc

„Budou se tu vyrábět kovové žárově zinkované rošty,“ řekl Torten Wende, jednatel německé firmy, které hala patří a vězně bude zaměstnávat. Hala je zatím bez strojů, ty se sem v nejbližší době umístí a zkušební provoz by měl začít zhruba za měsíc.

VIDEO: Blesk Podcast: Čeští vězni se díky koronaviru podívali domů, říká vězeňský psycholog.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Čeští vězni se díky koronaviru podívali domů, říká vězeňský psycholog Jiří Marek

Fotogalerie
9 fotografií