Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední čeští vojáci z mise NATO jsou z Afghánistánu doma. Ochránci ambasády zůstanou

Autor: ČTK, šamol - 
30. června 2021
10:20

V neděli odpoledne se do České republiky vrátilo posledních 12 vojáků s materiálem z alianční mise v Afghánistánu. Na pardubické letiště je přivezl velkokapacitní přepravní letoun An-124 Ruslan. ČTK to dnes sdělila armáda. Šlo o nejdelší operační nasazení v historii Armády ČR. Odchod ze země Severoatlantická aliance (NATO) oznámila v dubnu, konečným termínem je 11. září.

Úkolem jednotky, jež v Afghánistánu působila od února, bylo zrušení české základny v Kábulu a přesun výzbroje, techniky a materiálu do ČR. Po 11. září v Kábulu zůstane jednotka Kamba, která hlídá českou ambasádu.

Před stahováním jednotek je do místa nasazení vysílána odborná komise, jež posuzuje materiál z hlediska jeho dalšího využití a rentability stahování v poměru k ceně přepravy, uvedla Armáda ČR. Například americká armáda podle ní nechává téměř všechen používaný materiál po nasazení v zahraničních operacích na místě.

Odvezli jsme většinu materiálu, na místě zůstaly drobnosti jako vybavení budov, nábytek a další věci, které jsme předali místním partnerům, s nimiž jsme spolupracovali. Přivezli jsme přibližně 170 tun materiálu a k tomu jsme využili přepravní kapacity tří letounů Ruslan a letounu Airbus,“ uvedl velitel úkolového uskupení armády podplukovník Michal Thon.

Materiál převezme Centrum podpory operací v Pardubicích-Semtíně, kde se provede jeho dezinfekce a obnova bojeschopnosti a provozuschopnosti. Poté bude předán útvarům k dalšímu využití.

Misí prošlo od jejího začátku 11 500 českých vojáků, někteří z nich i opakovaně. Od roku 2002 v zemi sloužili vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar. Na misi zemřelo 14 českých vojáků.

Političtí představitelé jsou k odchodu z Afghánistánu skeptičtí. Kritizuje ho především prezident Miloš Zeman, negativně se k němu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Vhodně načasován není ani podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi