Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Měl by se stydět.“ Expert vrací Zemanovi úder za urážku transgender lidí. Zmínil i nenávist

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
30. června 2021
05:20

Maďarský kontroverzní zákon, který vyvolal bouřlivé reakce napříč celou Evropou, se měl původně zabývat pedofilií a řešit problematiku zobrazování pornografie s obsahem dětské problematiky. „Velice nešťastně na něj vláda navázala záležitosti týkající se homosexuálů nebo transgeder lidí,“ řekl v Epicentru Blesk Zpráv Vladimír Bartovic. Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM se také nebál ostré kritiky Zemanových slov o transgender lidech, za které by se podle něj měl český prezident stydět.

„Tímto zákonem smíchali dohromady problematiku pedofilie, pedofilů a toho co oni mohou způsobit, s lidmi jinak orientovanými nebo těmi, co se identifikují k jiným pohlavím, než se narodili,“ popsal Vladimír Bartovic jeden z problematických momentů nové maďarské legislativy. Zákon zakazuje šíření materiálů zobrazujících homosexualitu či změnu pohlaví mezi osobami mladšími 18 let.

Naznačuje, že být homosexuálem, nebo cítit se být příslušníkem jiného pohlaví, než toho, se kterým jsem se narodil, je něco špatného, něco, co má být potíráno, co nemá být zobrazováno,“ uvedl Bartovic a upozornil na další problém, kdy zákon hovoří o propagaci homosexuality: „Nedovedu si představit, co je to propagace homosexuality, když vědecký konsensus je, že homosexualita je vrozená. Tak jak ji lze propagovat? Jestli si autoři myslí, že zobrazováním homosexuality, by nalákali heterosexuální děti?...dle mého názoru ten zákon odporuje základním lidským právům a hodnotám, na kterých je Evropská unie založena.“

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová označila tento zákon za ostudný a kritika hlavních představitelů Evropské unie byla bezprecedentně tvrdá. Česko se k ní však společně i s například zeměmi Visegrádské čtyřky nepřipojilo a k tomu se o víkendu prezident Miloš Zeman rozhodl veřejně v rozhovoru se CNN Prima News urážet některé občany a příslušníky sexuálních menšin: „Dovedu pochopit homosexuály, lesbičky. Koho ale vůbec nechápu, tak jsou transgender lidé. Jestliže si necháte přeoperovat pohlaví, tak se dopouštíte trestného činu sebepoškozování…Tito lidé jsou mně opravdu bytostně odporní.” Jeho nenávistná slova již obletěla celý svět a způsobila mezinárodní ostudu.

„Vedle jak ta jedle"

„Víte co? Moje babička vždy říkala, že odporní jsou ti, kteří takhle mluví o jiných,“ reagoval Bartovic bezprostředně na slova hlavy státu. „Jedná se o klasické zahanbování, znevažování určité části populace a nedovedu si představit, že toto poslouchá transgender dítě, které se od dvou, tří let identifikuje s jiným pohlavím a najednou slyší prezidenta této země, že mu říká: Ty seš odporný,“ řekl ve studiu Blesku a také uvedl, že podle jeho názoru je prezident „vedle jak ta jedle“, protože v českém trestním řádu neexistuje trestní čin sebepoškozování.  

„V podstatě si myslím, že tímto vyjádřením prezident nejen urazil, ale opravdu i způsobil určitou duševní škodu a psychickou újmu mnoha lidem, dětem a měl by se za svá slova stydět,“ dodal šéf Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a zdůraznil, že prezidentovo ostudné vyjádření vzbuzuje nenávist vůči části populace, třeba i dětí.

Proč si podle Vladimíra Bartovice Zeman plete hrdost a vyvyšování se nad ostatními? Jakými nástroji může Evropská unie přimět Maďarsko ke změně zákona? Jak nám Zemanovy výroky mohou zkomplikovat předsednictví v Evropské unii? Kdy Maďarsko paradoxně podepsalo evropskou výzvu proti samo sobě a jak si Česko stojí v oblasti dodržování práv příslušníků sexuálních menšin a jiných genderových identit? Více se dozvíte při sledování celého záznamu úterního Epicentra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa