Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Měla rodiče ve vězení, s mámou strávila tři dny na „letním táboře“ za mřížemi: Teď pomáhá dalším dětem

Autor: ran - 
28. června 2021
13:50

Wandjell Browningová (25) měla ještě jako malá holka oba rodiče ve vězení za drogové přečiny, vychovávala ji proto babička. Když jí vedení věznice umožnilo strávit s mámou třídenní letní „tábor“ v areálu věznice, byl to pro ni jako dar z nebe. Teď sama založila nadaci, která pomáhá dětem udržovat vztah s jejich rodiči za mřížemi.   

 

Browningová podle svých slov vždy trpěla, když se jí vrstevníci ptali, kde má rodiče. „Říkala jsem, že odjeli na pracovní cestu a že se co nevidět vrátí,“ řekla pro web týdeníku People mladá žena.

Bylo jí tehdy 10 let a oba rodiče – matka Wandjell a otec Terry – si odpykávali trest odnětí svobody ve vězení v americkém státě Illinois kvůli drogám. Vychovávala ji babička. Dívka častokrát po prázdninách neměla stejné zážitky jako ostatní děti a nemohla si s nimi povídat tak, jak by si přála.

„Spolužáci vždycky po jakýchkoli prázdninách byli plní zážitků – jeli jsme do Disneylandu, byli jsme na kajaku, byli jsme lovit, říkali. A já nic. Všechny tyhle zábavné rodinné okamžiky se mi nedostávaly,“ vysvětlila pro časopis Browningová. 

Proto když jí bylo umožněno strávit s mámou tři letní dny, byla v sedmém nebi. Byla to taková náhražka za tábory, které měly ostatní děti. Opékaly si spolu na ohni, máma jí pletla copánky a „nerušeně“ spolu trávily čas v areálu kolem věznice. „Náš vztah to ohromně posílilo, ten čas s ní jsem moc potřebovala. Stačilo být v její přítomnosti, cítit její vůni, moci ji obejmout,“ zavzpomínala Browningová.

Jako dospělá si uvědomila, že vzhledem ke svým zážitkům z dětství cítí potřebu pomáhat dětem, které se také musejí potýkat s následky uvěznění rodičů. S manželem Martym (29) proto založila Freedom Child Foundation (Nadace pro svobodu dětí). Ta má za cíl umožnit dětem udržovat styky se svými zavřenými rodiči.

Takových dětí, jež mají jednoho nebo oba rodiče ve vězení, je podle magazínu People ve Spojených státech amerických 5,5 milionu, jedná se tedy o nikoli zanedbatelnou část populace. „O těchto dětech se prakticky nemluví,“ říká Browningová.

„Snažit se skrývat pravdu o rodičích mě osobně strašně brzdilo úplně ve všem. Jakmile jsem si ale zvykla se s tím někomu svěřovat, začali se mně i druzí svěřovat se svými příběhy,“ dodává.

Nadace umožňuje dětem, které chtějí udržovat s rodiči kontakt, výměnu dopisů, pravidelné telefonování, návštěvy za zdmi vězení i psychoterapeutickou podporu. „Říkáme jim tím, že jsme tady pro ně,“ říká Marty.

A jejich práce začíná mít výsledky. „Kdykoli s Wandjellou mluvím, vidím, že mi skutečně naslouchá,“ říká jedno z dětí, Loreal, která má ve vězení otce. „Dělí se se mnou o své vlastní zážitky, díky tomu je pro mě mnohem snazší se otevřít a mluvit o svých problémech," pochvaluje si Loreal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi