„Já už snad nikdy nepůjdu do lesa,“ řekla Blesk.cz  žena, která záběry na sociální síti zveřejnila s komentářem »Pejskaři dávejte si pozor na své čtyřnohé parťáky!!« Dál se ale nechtěla k vlkovi vyjadřovat.

„I když si lidé někdy pletou vlky se psy, s největší pravděpodobností se tentokrát o něj skutečně jednalo,“ potvrdila koordinátorka státního programu péče o vlka Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ve dnů hůře vidí

Obdobným blízkým setkáním podle ní může docházet. „Vlci ve dne hůř vidí, a tak se mohou přiblížit. Z videa je zřejmé, že chvilku vyhodnocoval situaci a pak v poklidu odchází, aniž by byl tím člověkem jakkoliv zaujat. To je normální chování. Rozhodně by ale na něj lidé neměli mlaskat jako na videu nebo ho lákat. Vlci mají vědět, že člověk není přítel,“ uvedla.

„Myslím si, že už je dávno pryč. Jednak jsme mnohem rušnější oblast, než je třeba Jablunkovsko a za druhé tady nemáme žádné velkochovy, stáda ovcí a podobně, takže tu nic k snědku nenajde. Spíše k nám zabloudil z Polska nebo Beskyd omylem,“ usoudil starosta Šilheřovic Stanislav Lipinský.

Psi v ohrožení  

Varování pro pejskaře není plané. Je to pár dní, kdy vlčí smečka zardousila a roztrhla středního křížence Badyho v Bukovci na Jablunkovsku. Zbyla z něj jen hlava a ocásek… „Lidi musí mít v lese svoje psy naprosto pod kontrolou, což říká i myslivecký zákon. Buď je mít na vodítku nebo spolehlivě ovladatelné na povel, aby za vlkem neutíkali,“ dodala Jelínková.

Pokud se za ním pes rozběhne a střetne se s ním, následky budou pro domáího mazlíčka nejspíš fatální. Možnosti, že by vlk přiběhl k člověku se psem u sebe a napadl ho, není třeba se podle ní obávat.

Video vzbudilo také obavu rodičů. „S dětmi nejdou neslyšně. Vlk, je chytrý, ví o vás mnohem dříve, než vy o něm. Nemá důvod se k lidem přibližovat, míní Jelínková.

Vlci jsou už napříč Beskydami

Vlci se podle ochránců přírody vyskytují napříč celým pohořím Beskyd a byli spatřeni i na Jesenicku. Další se do příhraničních oblastí občas zatoulají z Polska a Slovenska. Odhadem se v Moravskoslezském kraji pohybuje 10 jedinců a k tomu dalších 5 až 10 šelem na hranicích se Slovenskem. „Pokud počítáme i slovenské vlky, jedná se o tři smečky,“ sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

V Beskydech nejvíc škod zatím napáchala pětičlenná smečka, která se usadila na Jablunkovsku a přebíhá sem tam na Třinecko. Tvoří ji rodičovský pár a loňská mláďata. Na svědomí má desítky ovcí a tento rok i jalovici a dva psy.

Odškodnění pro farmáře

Otázkou nyní je, zda vlka natočený nedaleko Ostravy byl samotář, nebo se s ním pohybovala celá smečka. Hlučínsko zatím ochranáři nevymezili jako oblast s pravidelným výskytem vlků. Je to ale příhraničí. „Zde by to mohli být i vlci z Karpat. Na jih a na východ od Ostravy, Havířovsko, Karviná apod. už máme oblast vlka vymezenou,“ upřesnila Jelínková.

V loňském roce, kdy farmáři ve velkém hlásili zardoušené a rozsápané ovce, se Moravskoslezský kraj zabýval možností odstřelu u nás chráněného vlka obecného.

Nakonec k této možnosti nepřistoupil, ochranáři farmářům poradili, aby si ovce lépe zabezpečili. Za mrtvá hospodřská zvířata dostávají chovatelé odškodnění od státu.

Pošlete informace

Každá zpráva o výskytu vlka je pro ochranáře, ale i pro farmáře důležitá. Proto jakékoliv informace, fota či videa posílejte na vlk@nature.cz

Zároveň zde také od odborníků získáte odpovědi na otázky, jak se chovat při setkání s ním, co hrozí či nehrozí atd. Více se dozvíte rovněž na webu navratvlku.cz.

VIDEO: Vlčí smečka v Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů.

Video
Video se připravuje ...

Vlčí smečka v Slezských Beskydech je postrachem místních farmářů. Hnutí DUHA

Fotogalerie
23 fotografií