Podivné jakoby přerušované monotónní pískání, které se ozývá krajinou za dlouhých letních večerů, si určitě pamatují dovolenkáři třeba z Chorvatska. To je u moře vítá výreček. O to víc byli ochránci přírody v šoku, když se stejný zvuk začal rozléhat právě v Bukovci.

S takovou raritou se na severu Moravy ještě nesetkali. V roce 2021 přišla zpráva o sovičce z teplejšího Olomoucka. „Tam dva páry výrečka malého dokonce zahnízdily,“ uvedl ornitolog Tomáš Grim.

Nález v Bukovci se podařil místnímu myslivci Daliboru Chrastinovi, kterému vrtalo hlavou neznámé pískání. „S překvapením jsem zjistil, že jde o jihoevropskou sovu, jejíž domovinou je oblast kolem Středozemního moře,“ sdělil Křenek.

Změna klimatu

Podle něj však v posledních letech výrečků přibývá, což pravděpodobně souvisí s klimatickými změnami a celkovým oteplováním. Jejich potravou je především velký hmyz jako například kobylky, sarančata a méně i drobní savci.  Hnízdí nejčastěji v dutinách starých stromů. 

„Proto potřebuje pestrou krajinu, kde se střídají louky, pastviny, políčka a rozptýlená zeleň se starými stromy,“ doplnil Křenek. Ornitologové jsou zvědaví, jestli se letos výrečci do Bukovce vrátí.

Jako kůra stromu

Výreček malý s pernatými oušky je opravdu minisova. Váží pouhých 70-85 gramů a rozpětí křídel má jen mezi 45-63 cm. Díky svému zbarvení, které připomíná kůru stromu, dokonale splyne se svým okolím. Dožívá se až 12 let.

Příroda kouzlí

Neobvyklý objev se podařil ptáčkařům i při lednovém sčítání vodních ptáků. Agáta Krausová zahlédla u Českého Těšína zvláštní kachnu a vyfotila ji. Po konzultaci s více odborníky se ukázalo, že se jedná o unikátního křížence běžné kachny domácí a vzácné severské kachny ostralky štíhlé. Něco takového se v na severu Moravy objevilo vůbec poprvé.

VIDEO: Sčítání ptáků 2023.

Video
Video se připravuje ...

Sčítání ptáků 2023 Videohub

Fotogalerie
7 fotografií