Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec frontám na hranicích s Chorvatskem? Ne tak docela. Velvyslanec radí, na co si dát pozor

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
12. ledna 2023
05:15

Bezmála dva týdny je Chorvatsko členem eurozóny a také schangenu. Nejen Češi si tak od novinky slibují mimojiné i urychlení cesty do oblíbené dovolenkové destinace. Nejen absenci kontrol na hraničních přechodech směrem ze Slovinska a Maďarska okomentoval v pořadu Epicentrum čeký velvyslanec v Záhřebu Milan Hovorka. 

„Kontroly na hranicích byly zrušené na více než sedmdesáti místech. V řadě případů právě ony byly faktorem, který způsoboval dlouhé čekání. To je od prvního ledna odstraněno,“ potvrzuje Hovorka. Podotýká k tomu ale, aby i tak lidé dobře plánovali datum svého odjezdu. 

„I když nebudou muset naši občané překládat ani pas, ani občanský průkaz, poptávka po té dopravní infrastruktuře je v letních měsících tak vysoká, že nemusí být vždy úplně schopná plynule absorbovat velké množství vozidel,“ varuje. 

„Jsou zde navíc situace, kdy hned bezprostředně za hraničním přechodem následují mýtné brány. A to je určitě další faktor, který může cestu do cílové destilace zpomalit.  Chorvatsko se snaží urychlit přechod na elektronické mýtné. Původně to mělo být v roce 2025, teď by to snad mohlo být už o rok dříve,“ předpokládá velvyslanec. 

Pro případ, že by se někdo do Chorvatska chystal ještě před začátkem sezóny, připomíná Hovorka, že u letecké dopravy kontroly stále platí tak, jako tomu bylo před začátkem nového roku: „Hraniční kontroly byly odstraněny na pozemních komunikacích. Nicméně pokud jde o letiště, tam se zruší až 26. března.“   

Video  Expert o Babišově soudu: Uječenost, ukřivděnost i zbytečné protahování. Rozsudek byl překvapením  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa