Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lidé volají a stěžují si.“ Chorvaty po zavedení eura překvapila rozsáhlá vlna zdražování

Autor: ČTK, swp - 
3. ledna 2023
20:22

V Chorvatsku se po zavedení eura množí stížnosti na náhlé zvyšování cen potravin i služeb. Na různých internetových fórech řada lidí vyjadřuje nespokojenost se zdražováním spojeným s příchodem jednotné evropské měny a uvádí množství konkrétních příkladů. Informuje o tom agentura DPA s odkazem na zpravodajských portál index.hr.

Chorvatský ministr hospodářství Davor Filipović naznačil, že vláda by mohla podniknout kroky proti zdražování v maloobchodním sektoru souvisejícím se zavedením eura. „Zvyšují ceny a snaží se občany oklamat. To jim neprojde,“ prohlásil. Vláda má podle ministra k ochraně spotřebitelů dostatek prostředků. „Na stole je vše, od černých listin po cenové stropy,“ uvedl Filipović.

Podle příspěvků na internetových fórech se výrazné zvyšování cen týká zejména kaváren, rychlého občerstvení, pekáren a obchodů s potravinami, píše DPA. „Máme zprávy z terénu, lidé volají a stěžují si. Největší zdražení je u kávy,“ uvedla podle serveru index.hr šéfka sdružení na ochranu spotřebitelů Ana Kneževičová.

Chorvatsko zavedlo euro na začátku letošního roku. Jednotná evropská měna nahrazuje domácí kunu, se kterou bude možné platit do 14. ledna. Směnný kurz pro zavedení eura je pevně stanovený: jedno euro činí 7,5345 kuny.

Eurozóna se rozšířila poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva. Chorvatsko se stalo jejím dvacátým členem.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

E M ( 14. dubna 2023 09:48 )

No, když se někomu líbí máčet se v nejšpinavějším ?moři? a nalapat tam kde co, jeho věc. Už koncem minulého století, se tam nedalo, vždyťr všechen lidský odpad z hotelů a kidečeho je vypouštěn bez čištění přímo do moře. Stačí se jen kouknout za hranice pláží - co všechno je stokami vypouštěno do moře.
Proti gustu žáden dišputát. Já mám raději čistou vodu

Vladimír Müller ( 4. ledna 2023 23:56 )

Jo, na ty pečený holuby se lid nechá nalákat vždycky. Mojí maličkostí stačí selský rozum na názor, že jít do party se společností kde se žije na dluh je nejenom riskantní, ale rozhodnutím k tomu, že budou velké problémy. Dřív nebo později. Jestliže místní ovčané brblají kvůli dražší kávě, je jen úsměvné. Doufám že eurozóna bude ještě pár let fungovat, Chorvatsko miluju, a rád tam budu těch pár let ještě jezdit, víc jakožto senior nestihnu.

ctirad123 ( 3. ledna 2023 21:39 )

Dyk se to dalo čekat ... Tak jako na Slovensku a nyní k tomu Evropská krize (plyn, energie atd.)

Zobrazit celou diskusi