Jaký rok za sebou mají restauratéři a co čekají v roce 2023? Restaurace stále ještě nezdražily o tolik, aby vyrovnaly své náklady. Přestože cena stoupá, lidé do některých podniků stále míří. „Důkazem toho byly svatomartinské husy. Přes enormní nárůst cen se nenechali zákazníci odradit a alternativní pokrmy příliš nezafungovaly,“ řekl Blesk Zprávám restauratér. Co experti v pohostinství prozradili?
Zatímco do pražských restaurací se hosté v roce 2022 i přes zdražování vraceli, na vesnicích už hospodští takové štěstí nemají. Restauratér Luboš Kastner by se nedivil, kdyby se uživila jen jedna hospůdka na tři vesnice, jak řekl Blesk Zprávám. A i tak vesnické hospody jejich provozovatelé nemohou brát jako svůj zdroj obživy.
Přestože platí hospody a restaurace za energie, suroviny či nájemné několikanásobně víc, moc zdražit si dovolit nemohou.
„Všichni jsou vystrašení, hosté nejsou připravení akceptovat vyšší cenu. Zároveň jsou hospodští ve stádiu, kdy zdražovat musí, takže to bude brnkání na nervy a na rezervy restaurací,“ popsal Kastner. Kdy už ke zdražení bude muset dojít? A proč jsou české restaurace stále ještě levné? Zeptali jsme se také Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací nebo Jiřího Panušky, spolumajitele pražské restaurace Červený Jelen.
Keci,keci,keci,keci.NENAŽRANOST českých podnikatelů je asi největší v celé EU. A je to vidět podle inflace, rychlosti zdražováni a nárůstů cen. ČR si vede v rámci EU nejhůř!!!