„Průměrná cena burgeru v brněnských restauracích byla letos v listopadu 211 Kč. O tři roky dřív stálo stejné jídlo průměrně 120 Kč,“ uvedl Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka. Ta pro Magistrát města Brna zpracovala podrobnou analýzu cen a tržeb jihomoravských gastro podniků.

Od podzimu 2019 tak jeden z nejoblíbenějších pokrmů v moravské metropoli zdražil o 68 procent!

O desítky procent zdražila i další populární jídla. Tradiční řízek nebo guláš nyní stojí kolem 170 Kč, což je zhruba o 20 až 30 % víc než před covidem. Většina brněnských cen se navzdory mnohem nižším příjmům místních přiblížila průměrným cenám v Praze, některé pokrmy jsou v Brně dokonce dražší. Jen káva zůstává levnější.

»Hambáč« jako prémiovka

 „V Praze je hamburger vnímán jako prémiové jídlo, jeho cena dlouhodobě znatelně převyšuje cenu guláše či řízku,“ tvrdí Menclík.

Naproti tomu v Brně se až do loňska všechna tři jídla držela na podobné cenové úrovni, hamburger dokonce ještě loni býval nejlevnější z uvedeného výběru. „Koncem roku 2021 se však situace začala otáčet a Brno najelo na obdobný koncept jako pražské podniky. Letos hamburger stojí podstatně víc,“ komentoval Menclík.

Praha a Brno: Dva státy ve státě

Jestli se říká, že Praha je stát ve státě, pak Brno je taky samostatná jednotka. Moravská metropole si totiž od začátku pandemie žila svým vlastním životem, výrazně odlišným od Prahy.

V hlavním městě rostly podle výzkumu Dotykačky ceny během pandemie pomaleji než ve zbytku republiky. Dlouhou dobu se ceny v hlavním městě držely stabilní, hýbaly se maximálně o jednotky procent, v některých měsících dokonce spíš klesaly. I dnes Praha zůstává zhruba 8 až 10 procentních bodů za celostátním průměrem.

Naproti tomu Brno razantně zvedlo ceny (meziročně o víc než 15 %) už v prvním kvartálu roku 2020 a udržuje si znatelně vyšší míru zdražení po celou dobu pandemie.

„Rozdíl nejlépe ilustruje pohled na tzv. Gastro index, kterým v Dotykačce dlouhodobě sledujeme míru zdražování v gastro podnicích. Srovnáme-li třetí kvartál letošního roku s třetím kvartálem roku 2019, tedy s obdobím těsně před pandemií, celorepublikový průměr zdražení je 24 %, zatímco v Jihomoravském kraji se za stejné období zvedly ceny o 30 %, a v Brně dokonce o 39 %. Naproti tomu v Praze ceny stouply pouze o 16 %,“ shrnul Petr Menclík.

VIDEO: Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022.

Video
Video se připravuje ...

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 Videohub

Fotogalerie
9 fotografií