ACSA vzniklo před více než dvaceti lety a nabízelo podporu vysokoškolských spolků. Později rozšířilo svoji působnost o další pilíř. Tím je propojení dobrovolníků s těmi, kteří potřebují pomoc. „Jde o portál Chcipomoct.cz, na kterém se mohou obě skupiny lidí přihlásit a my je efektivně propojíme,“ vysvětluje ředitel ACSA Jaroslav Švec.

„Představte si, že někdo potřebuje pomoct v Náchodě a my z databáze víme, že tam máme dobrovolníka. Takže tam nemusí jet někdo z Prahy a ta pomoc může být velmi rychlá,“ vysvětluje činnost centra, o němž Blesk informuje v červenci v projektu Srdce pro vás.

Platforma se naplno rozjela v době pandemie koronaviru. Lidé potřebovali pomoc mnohem častěji, například s donáškou jídla, léků, doučováním dětí, a podporu se jim dařilo poskytovat. „Bylo to něco jiného, než když někdo napíše žádost na Facebook, ozve se mu 10 lidí, a ve finále nakonec nikdo nepomůže,“ dodává Švec. 

Bál se vyjít ven, když mu docházely léky

V době lockdownu často nešlo jen o fyzickou pomoc, ale i o psychologickou podporu. „Třeba nám volala paní s dotazem, do jakých ulic může chodit, protože se vyloženě bála, kde je covid. Někdy si stačilo jen popovídat,“ říká dobrovolnice Natálie Carbolová a doplňuje: „Nebo volal pán, který týden nevyšel z domu a došly mu potraviny. Propojili jsme ho s dobrovolníkem, aby mu zajistil jídlo z potravinové banky.“ „Dalšímu pánovi zase docházely léky a také se bál vycházet,“ uvádí Martin Vencel, psycholog ACSA.

Zásobárna studentů

ACSA umí pomáhat díky kontaktům na studentské organizace. „Když třeba někdo potřeboval doučování pro děti, měli jsme zásobárnu studentů pedagogiky, které nikdo neoslovil, a přitom oni chtěli pomáhat,“ popisuje Martin Vencel.

Kurz ošetřovatelství

Organizace rozjela i kurz základů ošetřovatelství. „Hodilo se to třeba v pečovatelských domech, kdy jsme dobrovolníky proškolili, jak správně převléknout lůžko, pomoci seniorovi s jídlem. Pomáhají pak mnohem sebevědoměji,“ uvádí Jaroslav Švec.

Přispět můžete i vy

Na to, aby ACSA mohlo pomáhat, hodí se mu každá koruna. Pomoci můžete i vy! Jakoukoliv finanční podporu můžete poslat na transparentní účet 7777 777 566/5500. „Získané peníze z veřejné sbírky nám pomůžou financovat aktivity spojené s pomocí druhým,“ říká Aneta Hašková.

Tady se dozvíte víc

Akademické centrum studentských aktivit

Adresa: Údolní 53, Brno 602 00

Telefon: +420 541 145 255

E-mail: info@acsa.cz

Web: www.acsa.cz

IČO: 26566958

Datová schránka: 35fg53t

Fotogalerie
4 fotografie