O organizaci ACSA se v červenci dočtete na stránkách Blesku v rámci projektu Srdce pro vás několikrát. „Akademické centrum studentských aktivit vzniklo v roce 2001 jako klasická studentská organizace, aby začala pomáhat dalším studentským organizacím po celé České republice. Cílem je poskytovat jim podporu,“ říká Aneta Hašková, projektová manažerka ACSA.

Po škole odcházejí Podle ní je potřeba pomáhat kvůli velkému pohybu těch, kteří jednotlivé spolky vedou. „Obvykle se do organizace dostane student až ve druhém či třetím ročníku. Jenže když studium ukončí, odchází i ze spolku. Ten ale musí fungovat dál,“ vysvětluje zástupce ředitele Martin Kašpárek. A to je podle něj kámen úrazu. „Pokud studentská organizace funguje jako oficiální spolek, musí plnit všechny náležitosti neziskové organizace. Takže jim pomáháme s vedením, plánováním nebo třeba účetnictvím. Každý se na nás může obrátit,“ dodává Hašková.

Chodí jich desítky

V České republice je 61 vysokých škol a na každé funguje studentská organizace. Nezřídka je mají i jednotlivé fakulty. „Obrací se na nás desítky organizací, které potřebují pomoci v různých oblastech. Často je zájem třeba o uspořádání kurzu projektového řízení,“ říká Aneta Hašková.

Proč musí být neziskovka?

Z jakého důvodu musí být studentská organizace oficiálním spolkem? „Typickým příkladem je například pořádání Majálesu. Pokud na něj chtějí studenti získat příspěvek třeba od města, musí vůči němu vystupovat jako partner s právní subjektivitou,“ vysvětluje Hašková a uvádí i další příklady: „Může to být vydávání třeba školního časopisu anebo pořádání nějaké konference, na kterou je třeba pronajmout prostory.“

Přispět můžete i vy

Na to, aby ACSA mohlo pomáhat, hodí se mu každá koruna. Pomoci můžete i vy! Jakoukoliv finanční podporu můžete poslat na transparentní účet 7777 777 566/5500. „Získané peníze z veřejné sbírky nám pomůžou financovat aktivity spojené s pomocí druhým,“ říká Aneta Hašková.

Tady se dozvíte víc

Akademické centrum studentských aktivit

Adresa: Údolní 53, Brno 602 00

Telefon: +420 541 145 255

E-mail: info@acsa.cz

Web: www.acsa.cz

IČO: 26566958

Datová schránka: 35fg53t

 

Video
Video se připravuje ...

Co dělat po nepovedených přijímačkách na střední školu? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie