„Ošetřili jsme 80 lidí zraněných po pádu na zledovatělých chodnících,“ řekla ve 13:00 mluvčí záchranářů. Obvykle se za celý den zraní zhruba dvacítka lidí. „Většinou jde o lehčí případy, které neohrožují život. Ošetřujeme většinou poranění horních a dolních končetin a hlavy,“ doplnila.

Mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková řekla, že 73 posypových vozů jezdilo v pondělí a celou noc na úterý. Po ránu je vystřídalo 50 menších strojů, které ošetřují vedlejší komunikace. Pokračuje také strojový a od rána i ruční úklid chodníků, kterých má TSK ve správě 550 hektarů. „Z důvodu ledovky kombinujeme kamennou drť a posypovou sůl,“ uvedla. „Není technicky možné ošetřit všechny chodníky. Soustředíme se především na zastávky MHD, vstupy do metra, přechody pro chodce nebo prostory před zdravotními středisky,“ řekla Lišková.

Problémy v dopravě jsou aktuálně na železniční trati z Prahy do Berouna. Kvůli namrzlé troleji tu zůstal stát osobní vlak, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Odřeknuty jsou vlaky mezi pražským Masarykovým nádražím a Mělníkem. Větší potíže mají ČD jen v jednotlivých případech, když se vytvoří ledová vrstva na elektrickém vedení. „Žádné významné poruchy hlášeny nemáme,“ doplnil.

„Provoz autobusů je ve všech příměstských regionech silně omezen. Provoz na některých linkách zcela stojí,“ uvádí web PID. Ráno nejely například některé pravidelné autobusové spoje v okolí Mělníka či Mladé Boleslavi. Většina linek, které na trasu vyjely, pak nezajížděla do některých zastávek. PID všechny omezení aktualizuje na webu. Na letišti podle mluvčí Kláry Divíškové ledovka provoz nekomplikuje.

V některých regionech na západ a sever od Prahy platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou. Meteorologové ji v úterý ráno prodloužili do půlnoci. Týká se to třeba Rakovnicka, Mělnicka nebo Mladoboleslavska. Srážky mají ale během dopoledne postupně ustávat.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě a hromadná nehoda! Na místě kolem 40 zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
53 fotografií