Kurkuma
V posledních letech získala v Evropě velkou oblibu a je považována za všelék. Obsahuje antioxidanty, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Často se používá při redukčních dietách.
Kajenský pepř – chilli
Nemá s pepřem vlastně nic společného, vzniká mletím jedné z odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Dodává jídlu ostrou chuť a obsahuje kapsaicin. Ten pomáhá urychlovat spalování tuků, a navíc dodává tělu pocit sytosti. Je také výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém.
Kardamom
Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. Napomáhá trávení, navíc má antimikrobiální účinky, takže se používá i při zánětech v krku.
Badyán
Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Obvykle se jím dochucuje drůbež, ve sladké kuchyni se používá při pečení, bývá také ve směsi koření do svařeného vína.
Hřebíček
Tohle aromatické koření skvěle ovoní horké nápoje, navíc má antibakteriální účinky, posiluje také imunitu. Snižuje a odbourává bolest. Má také antiseptické účinky a působí močopudně.
Zázvor
Konzumujeme ho hlavně jako součást asijské kuchyně a také jako čaj. Má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus. Navíc je plný vitaminu C.
Zkuste letošní hit
Hitem letošní sezony je kořeněné »zlaté mléko«, které podporuje imunitu. Připravit si ho můžete bez problémů i doma.
POTŘEBUJETE: ✔ 1 hrnek mléka (živočišného nebo rostlinného) ✔ 2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 lžičku mleté sušené ✔ ½ lžičky skořice ✔ špetku cayennského nebo černého pepře ✔ 1 lžíci medu ✔ 1 lžičku másla
POSTUP: Zahřejte mléko v hrnci spolu s kořením, máslem a krátce povařte. Přeceďte mléko do sklenice, a jakmile trochu zchladne, přidejte i med.
Máma z Neratovic vyráběla máslo v pračce, schytala kritiku! Expert vypočítal, jestli s domácím ušetříte

Druhé nejdražší koření světa - vanilka Videohub