Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahota drtí Čechy: Čtvrtina domácností zaplatí jen základní potraviny, ukázal průzkum

  • Autor: ČTK,swp,Mii - 
    Aktualizováno -
    17. 12. 2022
    09:49
    17. 12. 2022
    09:35

    Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun. Kdo je na tom nejhůř, kdo nejvíc využívá slevy a kdo si naopak i v této drahé době dopřává?

  • 1.Kdo nejčastěji na jídle šetří

    Ve slevách potraviny nejvíce nakupují nezaměstnaní, senioři, rodiče na rodičovské dovolené, pracovníci v oblasti zemědělství, lesnictví, obchodu či služeb, stojí v průzkumu. Akce zároveň častěji vyhledávají ženy než muži. Kvůli rostoucím cenám začala téměř pětina českých domácností nakupovat méně kvalitní potraviny a asi 15 procent se rozhodlo ušetřit změnou jídelničku.

    „Zásadní pomoc s pořizováním potravin, například prostřednictvím potravinové banky, ale zatím potřebuje pouze minimum českých domácností,“ řekla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

    V menších městech si starší lidé přilepšují vlastním chovem zvířat či pěstováním zeleniny a ovoce, zjistil KRUK.

  • 2.Kolik lidé obvykle utrácí

    Přibližně 37 procent rodin za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun, téměř třetina 3000 až 5000 korun. S 10 000 korunami si vystačí asi 82 procent domácností. 

    Video  Jak děravý je vládní deštník proti drahotě? Sociolog o tom, koho krize v Česku nejvíce drtí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Kdo si nejčastěji dopřává

    Nejčastěji více než 10 000 korun za potraviny dávají lidé pracující v armádě, bezpečnostních složkách, IT, telekomunikacích nebo ve zdravotnictví, vyplývá z průzkumu. Za jídlo si připlácí spíše muži, studenti vysokých škol a lidé ve věku 45 až 54 let. Nejvyšší výdaje mají Pražané.

  • 4.Slevy milují všichni

    „Téměř bez ohledu na věk, měsíční příjem a sociální postavení jsou Češi velmi citliví na ceny a rádi vyhledávají slevové akce. V regionech sousedících s Polskem navíc neváhají za nákupem levnějších potravin vycestovat do zahraničí – dokonce více než třikrát častěji, než činí průměr z celé republiky,“ řekla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová. Za českými hranicemi jídlo nakupuje asi desetina domácností, stojí ve zprávě.

  • 5.Inflace vyrostla raketově

    Průzkum se uskutečnil letos v říjnu, zpracovala ho společnost STEM/MARK. V říjnu inflace v ČR činila 15,1 procenta, v listopadu zrychlila na 16,2 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

    Potraviny podle něj v předešlém měsíci meziročně zdražily asi o 27,1 procenta. Vzrostly zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent, olejů a tuků o 41 procent, brambor o 42 procent a cukru o 109 procent. Celkově patřila listopadová inflace v Česku k nejvyšším v Evropě. Vyšší byla například v Turecku, Moldavsku, na Ukrajině, v Pobaltí či v Maďarsku, vyplynulo z analýzy společnosti Portu.

Evikzmercedesa ( 17. prosince 2022 19:00 )

ja s holkou v kauflandu 13tisic za jidlo mesicne

harpyje ( 17. prosince 2022 18:52 )

Ja jen ze jsi zjevne nevychodil ani ZS a lopatam by ses smal, ale to jsi taktne ignoroval...
Rodinky si urcite mlaskaji na polskym mase se salmonelou a polskych okurkach s kyselinou mravenci

Jarmila Kirvejova ( 17. prosince 2022 17:51 )

Pravdivé,hezky napsáno.

anna1234 ( 17. prosince 2022 17:40 )

.. za prvé tu nikde nepláču nad drahotou a za druhé, když jsi tu psal o Polsku, tak pro mně by bylo ponižující, kdyby na mně Poláci koukali skrz prsty, že je tam jezdím vyžírat. Mně stačí, když jsem změnila styl nakupování a nikam jezdit nemusím.

maxpax ( 17. prosince 2022 17:31 )

Ne každý je takový trotl, aby dal 1200 za benzín, obětoval půldne času na nákup v tom tvém Německu , Rakousku a Polsku , aby ve finále pak ušetřil na nákupu 400 (možná) oproti Čechám a přivezl si i blbosti, které by jinak nikdy nekoupil, ale když už tam jede... . Pak nejenže máme čas kafrat zde, ale ještě nám zbyde 800, ty JELITO

Zobrazit celou diskusi