Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun. Kdo je na tom nejhůř, kdo nejvíc využívá slevy a kdo si naopak i v této drahé době dopřává?
Drahota drtí Čechy: Čtvrtina domácností zaplatí jen základní potraviny, ukázal průzkum
1.Kdo nejčastěji na jídle šetří
Ve slevách potraviny nejvíce nakupují nezaměstnaní, senioři, rodiče na rodičovské dovolené, pracovníci v oblasti zemědělství, lesnictví, obchodu či služeb, stojí v průzkumu. Akce zároveň častěji vyhledávají ženy než muži. Kvůli rostoucím cenám začala téměř pětina českých domácností nakupovat méně kvalitní potraviny a asi 15 procent se rozhodlo ušetřit změnou jídelničku.
„Zásadní pomoc s pořizováním potravin, například prostřednictvím potravinové banky, ale zatím potřebuje pouze minimum českých domácností,“ řekla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.
V menších městech si starší lidé přilepšují vlastním chovem zvířat či pěstováním zeleniny a ovoce, zjistil KRUK.
2.Kolik lidé obvykle utrácí
Přibližně 37 procent rodin za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun, téměř třetina 3000 až 5000 korun. S 10 000 korunami si vystačí asi 82 procent domácností.
Video Jak děravý je vládní deštník proti drahotě? Sociolog o tom, koho krize v Česku nejvíce drtíVideo se připravuje ...3.Kdo si nejčastěji dopřává
Nejčastěji více než 10 000 korun za potraviny dávají lidé pracující v armádě, bezpečnostních složkách, IT, telekomunikacích nebo ve zdravotnictví, vyplývá z průzkumu. Za jídlo si připlácí spíše muži, studenti vysokých škol a lidé ve věku 45 až 54 let. Nejvyšší výdaje mají Pražané.
4.Slevy milují všichni
„Téměř bez ohledu na věk, měsíční příjem a sociální postavení jsou Češi velmi citliví na ceny a rádi vyhledávají slevové akce. V regionech sousedících s Polskem navíc neváhají za nákupem levnějších potravin vycestovat do zahraničí – dokonce více než třikrát častěji, než činí průměr z celé republiky,“ řekla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová. Za českými hranicemi jídlo nakupuje asi desetina domácností, stojí ve zprávě.
5.Inflace vyrostla raketově
Průzkum se uskutečnil letos v říjnu, zpracovala ho společnost STEM/MARK. V říjnu inflace v ČR činila 15,1 procenta, v listopadu zrychlila na 16,2 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.
Potraviny podle něj v předešlém měsíci meziročně zdražily asi o 27,1 procenta. Vzrostly zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent, olejů a tuků o 41 procent, brambor o 42 procent a cukru o 109 procent. Celkově patřila listopadová inflace v Česku k nejvyšším v Evropě. Vyšší byla například v Turecku, Moldavsku, na Ukrajině, v Pobaltí či v Maďarsku, vyplynulo z analýzy společnosti Portu.
ja s holkou v kauflandu 13tisic za jidlo mesicne