Iveta Světlíková už je sice v penzi, ale nic moderního jí není cizí. Nohu jí zdobí vytetovaný obrázek slunce a kolem rotujících planet, které symbolizují její blízké a přátele. Ruku pak nenápadný nápis, ukrývající jména dětí, manžela a pejska.

„K tetování mě inspirovala dcera. Když už to s mým Milošem táhneme šťastně tak dlouho, s čistým svědomím se můžeme označkovat,“ řekla se smíchem paní Iveta, když si sedala ve svátek lásky do křesla v opavském tetovacím salónu Bekus Art Style.

Nenudí se spolu

Její muž je objednaný na jiný termín. Žena tvrdí, že jim vztah vychází díky toleranci. „Taky se nikdy nenudíme,“ dodala. Manžel, profesí právník, zpívá ve sboru, ona se věnuje zahradě, malování a občas si vyrazí někam s kamarádkami.

Dětí mají manželé celkem pět. „Každý má dvě z prvního manželství a jedno společné. Říkáme jim moje, tvoje a naše,“ podotkla Světlíková.

Podle majitele tetovacího studia Martina Bekuse Beka (47) je právě láska jedním z nejčastějších motivů pro tetování. „Ale bývá to i láska k hudbě, k víře, prostě k čemukoliv,“ zmínil Bek, který se výjevům na kůži věnuje přes 25 let. Muž také tvrdí, že na tetování není nikdy pozdě. Jeho nejstarší klient má 78 let. „Každý rok si na tělo přidá některý ze symbolů,“ doplnil.

Od raket k tetovací jehle

Majiteli studia Bekus Art Style v Opavě přezdívanému Bekus, klienti ve většině případů jen sdělí svoji představu, myšlenku, co by si na těle přáli. „V 99 procentech případů jsem pak autorem výjevu já,“ vylíčil muž, vzděláním raketový inženýr, který se však vydal na zcela jinou profesní dráhu.

„Pro současnou práci mi studium dalo trpělivost, zkušenosti s technologiemi a zpracováním věcí do detailů,“ tvrdí.

Láska ve fantazii

Zatímco v časech minulých to byly právě iniciály a jména, kterými si zamilování vzájemně zdobili tělo, dnes hraje roli spíše fantazie. Obrázky jsou z velké části abstraktní. „Někdy jde i o citát, občas o portrét matky nebo svatební foto rodičů či zvířete, po jejich smrti,“ sdělil Bek.

VIDEO: Mezi plátny Slovanské epopeje v Brně se odehrál tatérský happening.

Fotogalerie
10 fotografií