Matka neměla v místě dobrou pověst. Podle sousedů raději holdovala alkoholu, než aby se věnovala výchově dětí. „Ty její děti byly chudáci. Měla raději chlast a zábavu, než je. Byl to tu samý incident. Báli jsme se, že nám s těmi jejími kumpány ublíží,“ uvedla po požáru v květnu 2020 jedna ze sousedek.

V soudný den matka děti nechala doma samotné a zamkla je. „Při odchodu byt uzamkla a klíče nechala zavěšené na klice vnitřní straně vchodových dveří. Dětem tak ztížila rychlé opuštění bytu,“ uvedla tehdy policistka Zlatuše Viačková.

Holčičku zachránil soused

Děti si patrně hrály se zapalovačem a došlo k obrovskému neštěstí. V pokojíčku byla navíc zaparkovaná i motorka, ve které byl benzín. I proto došlo k rychlému rozhoření.

Dívence se podařilo dostat na balkon, kde volala o pomoc. Z hořícího bytu ji vynesl soused. „Vykopnul jsem tady všechny dveře, v bytě byla tma, kouř. Děvenka malá, ta, co to přežila, mi řekla: Já tam mám brášky,“ řekl tehdy se smutkem v hlase hrdina.

Ke chlapcům se ale už bohužel dostat nemohl. „Do bytu jsem se dál nedostal, byl konec. Bylo to peklo,“ dodal.

Pět let ve vězení

Státní žalobce Tomáš Polách žádal soud o potrestání podle nejpřísnějšího odstavce pro obecné ohrožení, protože o život šlo také dalším nájemníkům v domě. „Navrhuji, aby obžalované byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v polovině zákonné sazby stanovené pro přečin obecného ohrožení,“ řekl podle serveru polar.cz.

Soudkyně mu vyhověla. „Odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání pěti let nepodmíněně a zařazuje se do věznice s ostrahou,“ vyřkla podle polar.cz soudkyně Lubomíra Bínová.

Sama obžalovaná matka vinu nejprve popírala, přímo před soudem se však doznala a souhlasila s trestem v polovině sazby. Trest ale ještě není pravomocný.

Opatrovnice přeživší holčičky pro ni navíc na matce nárokuje za každého zemřelého bratříčka milion korun.

VIDEO: Policie komentuje vyšetřování tragického požáru v Havířově, při kterém v květnu 2020 zemřeli dva chlapci († 3 a † 5).

Video
Video se připravuje ...

Policie komentuje vyšetřování tragického požáru v Havířově, při kterém v květnu 2020 zemřeli dva chlapci († 3 a † 5) Policie ČR

Fotogalerie
13 fotografií