„První požár založil 5. října loňského roku na ploše 10 hektarů. Na místo jsme tehdy vyslali 40 cisteren a 181 hasičů. Zásah trval celý den,“ uvedl Tomáš Salajka, ředitel hasičů z Územního odboru Hodonín.

Když počet ohnišť začal stoupat, začali se o případ zajímat i policisté. „Vyšlo najevo, že ohně někdo zakládá úmyslně. Ke každému dalšímu požáru proto vyjížděli i policejní vyšetřovatelé,“ řekl ředitel Policie ČR v Hodoníně František Klimus.

Video
Video se připravuje ...

Policisté na Hodonínsku dopadli žháře, založil 25 požárů. Hynek Zdeněk

Intenzita požárů přitom začala stoupat. „Ke konci března hořelo již téměř každý den. U dalšího velkého požáru, kde byla tři ohniska, jsme pachatele zadrželi přímo na místě činu,“ pokračoval Klimus. To bylo před několika dny - 29. března.

Nenechal stopu

„V ten den jsme u Rohatce v katastrálním území Vracova nasadili celkem 36 cisteren z 25 hasičských jednotek a vrtulník s bambi vakem. Zásah trval 13 hodin,“ upřesnil Salajka.

Jak se ukázalo, pyromanem byl muž z Hodonínska (33), který se na místa požárů dopravoval na kole. V půdě tak nebyly žádné otisky pneumatik, které by policistům usnadnily pátrání.

Omlouval se

„Do protokolu uvedl, že nechtěl způsobit žádnou velkou škodu. Zakládáním požárů si vylíval vztek na svět. Projevil lítost a za své činy se omlouvá,“ dodal Klimus s tím, že pyroman byl již dříve soudně trestán za majetkovou trestnou činnost.

Za šest měsíců zaměstnal muž zakládáním požárů téměř 800 hasičů, kteří na hašení požárů potřebovali 180 cisteren vody. Škoda zatím není přesně vyčíslena. Pyroman je stíhán na svobodě za trestný čin poškozování cizí věci.

„Vyšetřování ale ještě není uzavřeno, případ může být ještě překvalifikován, raději se proto ještě nechceme zabývat možnou výší trestu,“ vysvětlil mluvčí policie Pavel Šváb.

Fotogalerie
29 fotografií