Je to přesně rok, kdy do volné přírody vypustil vlastník pastvin prvních 13 exmoorských neboli keltských poníků. K dispozici mají 63 hektarů.

„Na pastvině jsou zatím celoročně jen hřebci. Denně je kontrolujeme, dostávají od nás koňský liz, jinak je toto plemeno velmi houževnaté a odolné. Nevyžaduje žádnou další péči,“ říká ekoložka firmy Semix Pluso Marie Slabejová.

Hříbata pomohla zajistit organizace Česká krajina. „Jen všechny prosíme, aby koně nekrmili, ohrozili by je na životě. Bez problémů si potravu vyhrabou i ze sněhu,“ tvrdí ekoložka.

Pomáhají přírodě

Stádo má nyní 25 kusů. Díky jeho přítomnosti se na pastvinách objevují nové druhy ptáků. Třeba konipasů, dříve pozorovaných jen vzácně.

„Citlivé vypásání mění složení květeny na loukách ve prospěch kvetoucích bylin. Do budoucna určitě koně ovlivní biodiverzitu nejen našich luk, ale celého okolí,“ míní Slabejová.

Video
Video se připravuje ...

Divocí koně Kozmice Jana Gartnerová

Kozmické louky jsou šestým místem v republice, kde stáda divokých koní žijí. Hříbata pobývají nějaký čas v menší aklimatizační ohradě. Poté je bude možné pozorovat z několika přístupných míst a sedmimetrové pozorovatelny.

Počítá se i s chovem

Do budoucna by k hřebcům měly přibýt i klisny, aby se vytvořilo chovné stádo. Firma také počítá s rozšířením plochy o další hektary. Exmoorští koně jsou původní, primitivní britské plemeno, které nepotřebuje žádné ošetřování a je naprosto soběstačné.

Fotogalerie
18 fotografií