„Jsem nadšený, kdyby mi před dvaceti lety někdo řekl, že se v našem regionu budou pást divocí koně, nevěřil bych,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák. Jeho úřad přispěl na projekt osmi sty tisíci korunami.

Exmoorští pony se v České republice pasou ve středočeských Milovicích, u Hradce Králové, na Plzeňsku a v Podyjí. Místo v Moravskoslezském kraji je však jediné, kde budou koně přímo v mokřadech. „Co je ale důležitější, jejich výskyt a spásání travin pomůže zvýšit rozmanitost tohoto území,“ dodal Vondrák.

Pastviny jsou volně přístupné

Areál pastvy bude díky speciálním dřevěným roštům do tvaru písmena V přístupný lidem, koně jimi však neprojdou. Pastvina bude otevřená na čtyřech místech, navíc je zde i volně přístupná sedmimetrová pozorovatelna.

Video
Video se připravuje ...

Na Kozmických loukách vypustili 14 divokých hřebců Tomáš Ptáčník

Čtrnáct hřebců dlouhodobě zapůjčí z milovických pastvin společnost Česká krajina. V budoucnu by pak mohly přibýt i klisny, stádo by se tím stalo chovným. Koně tohoto plemene jsou velmi nenároční, nepotřebují příkrm.

„To by dokonce koňům mohlo ublížit, návštěvníci proto budou upozorněni, že do ohrady nemají nic vozit. Ani zeleninu, ani pečivo. Koně živí výhradně spásání,“ upozornil jednatel společnosti Semix Pluso Kamil Lisal. Tato společnost je vlastníkem pastvin, projekt zaštiťuje a areál připravila.

Kozmické louky díky koním ožijí

Podpora kraje spočívala v příspěvku na výstavbu potřebných ohrad, zázemí chovu, pořízení elektrického ohradníku a náklady na pracovníky. Součástí pastviny musí být i přístřešek chránící koně před deštěm a větrem a aklimatizační výběh.

„Kozmickým loukám se podařilo vrátit původní, přirozenou tvář. Nepřirozeně napřímený potok Přehyně získal díky vlastníkům pozemků meandry a tůně, na což úžasně zareagovala příroda,“ řekla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Vrátilo se sem mnoho živočišných druhů a posílily se ty, které do té doby byly na vymření. Pastva je nejpřirozenějším způsobem péče o krajinu.“