Ostatní ovoce vzhledem k pozdějšímu kvetení poškozené nebylo. Jelikož se však minimálně v příštím týdnu opět očekávají noční mrazy, budou pěstitelé schopni přesně zhodnotit škody až po 15. květnu. Teprve polovina května, tedy po třech zmrzlících, je datem, od kdy už je riziko nočních mrazů prakticky nulové.

Brzké kvetení a pak mráz

Mnohé moravské oblasti jsou typické pro pěstování teplomilného ovoce, to je však stále komplikovanější a rizikovější. Letos se sešly kritické faktory dohromady. Silně teplotně nadprůměrná zima, která způsobila extrémně brzké vykvetení, a vpád studeného vzduchu, kvůli němuž teplota na mnoha místech Moravy klesla k minus pěti, lokálně i k minus sedmi stupňům.

„Ve fázi kvetení a po odkvětu postačuje k poškození úrody již jakákoliv teplota pod nulou. Záleží na délce mrazu, vlhkosti vzduchu v době mrazu a rychlosti větru při mrazu. V uvedené době byly všechny tyto hodnoty proti nám,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Ivo Pokorný.

Zešednou a zčernají

Květy nejprve zešednou, protože se poškodí pletivo, a pak do tří až čtyř dnů zčernají. Mráz byl silný, někteří sadaři už ve středu viděli, jak květy zešedly.

„Upozorňujeme však současně na to, že se situace může značně lišit v jednotlivých pěstitelských lokalitách,“ podotkl Pokorný. Ti pěstitelé, jimž mrazy zatím zásadní škodu nezpůsobily, však s obavou vyhlížejí další dny.

Příští týden se totiž do Česka opět vrátí zimní počasí. Meteorologové očekávají noční teploty mezi nulou a minus čtyřmi, někde i nižší.

VIDEO: Hydroponicky pěstované jahody v Sadech Nebílovy na Plzeňsku dozrávají i v říjnu. 

Video
Video se připravuje ...

Hydroponicky pěstované jahody v Sadech Nebílovy na Plzeňsku dozrávají i v říjnu. Romana Vébrová

Fotogalerie
17 fotografií