Kuželovský větrný mlýn se proslavil hned v několika pohádkách, seriálech i filmech, nejlépe je však jeden z nejznámějších a nejzachovalejších mlýnů holandského typu v samém srdci Horňácka vidět v pohádkách O statečném kováři.

„Nevidíš? Nefouká! Mlynář mi říká, ať točím sám,“ stěžuje si v pohádce mlynářský tovaryš (Jiří Knot) Mikšovi (Pavel Kříž). To ovšem v pondělí rozhodně neplatilo!

Vichr, který se do Bílých Karpat přihnal v pondělí odpoledne, zlomil a odnesl lopatku legendárního větrného mlýna v Kuželově, strhl střechu kravína Horňáckého statku a poničil unikátní památkově chráněné kamenné stodoly z 18. století v Hrubé Vrbce.

Zasažené tři obce

„Zasaženy byly všechny tři obce Hrubá Vrbka, Malá Vrbka a Kuželov. Všude jsou popadané stromy, rozbité střechy, poničené stodoly,“ informovali dobrovolní hasiči z Hrubé Vrbky.

Podle meteorologů šlo o tzv. roll cloud (oblačný válec na čele bouře), který měl několik kilometrů. Vzniká tam, kde z bouřkového oblaku „vytéká“ studený vzduch. Následná bouře přinesla na jih Moravy mohutný vítr, bouři a liják, na Znojemsku napadlo až 30 cm krup.

180 let starý mlýn

Větrný mlýn holandského typu v Kuželově je v rámci celé ČR naprostý unikát. Byl postaven roku 1842 jako obecní mlýn. V roce 1906 byla přistavěno obytné stavení pro mlynářovu rodinu, která do té doby obývala spodní patro mlýna. Posledním mlynářem, od roku 1904, byl Bedřich Kašík. S mletím se definitivně skončilo v roce 1946. Od roku 1963 je kuželovský mlýn památkově chráněn.

Roku 1973 se stal majetkem Technického muzea v Brně. Od 60. let 20. století probíhaly rekonstrukce a od roku 1977 je mlýn přístupný veřejnosti.

Víte, jaké bude počasí? Sledujte radar Blesku!

VIDEO: Olešnicí se ve čtvrtek 16. června 2022 prohnalo mohutné krupobití.

Video
Video se připravuje ...

Olešnicí se ve čtvrtek 16. června 2022 prohnalo mohutné krupobití. Jaroslav Ševčík

Fotogalerie
52 fotografií