Narodila se rok a půl před koncem 1. světové války, s manželem žili ve Velkém Meziříčí. Jaroslava prodávala v obchodě, starala se o domácnost a hospodářství. Vychovali tři potomky, dva syny a dceru, má 9 vnoučat. „Pravnoučata a další děcka ale už nespočítám,“ usmívá se.

Čilá zůstala až do 99 let, kdy si nešťastně zlomila krček kyčelního kloubu. V domově důchodců nedaleko Brna si s pomocí hole ale nenechá ujít procházky zdejší zahradou.

Kdo by od čilé stařenky čekat radu, jak se dožít požehnaného věku, bude zklamaný. „Kdepak, vážení. Každý si to musí udělat po svém,“ říká nekompromisně. Podle vnučky Jany (61) je její babička svéráz.

Video
Video se připravuje ...

Jaroslava Jízdná oslavila 105. narozeniny! Zdeněk Matyáš

„Brzy ovdověla, ale dokázala se o všechno postarat. Věřím, že tady s námi ještě dlouho bude,“ prozradila vnučka.

O tom, že oslavenkyně dokáže sáhnout i po ostřejším humoru, svědčí dotaz, jaké má v životě ještě přání. „Přeju si umřít. Ale na to je ještě dost času,“ odvětila s úsměvem stařenka.

Statitisky vedou ženy

Nejstarší žijící osobou narozenou na území dnešní Česka je Anna Černohorská (112), ta však byla v roce 1946 odsunuta do Německa a žije v saském Budyšíně. Oficiálně je tak v současnosti nejstarší žijící osobou v Česku Lidmila Junková z Letohradu, které je 109 let.

Fotogalerie
6 fotografií