Chuť do života a do každodenního poznávání nových věcí panu Lisému rozhodně nechybí, a to ani přesto, že 3. února 2021 oslavil rovných sto let. Je teprve druhým studentem v historii Centra celoživotního vzdělávání (CCV), který se takových kulatin dožil. Podle Dany Steinové, která  centrum řídí a jež vznik celoživotního vzdělávání v 80. letech iniciovala, je ukázkou nesmírně aktivní mysli. „Působíte dojmem čtyřicátníka, který se dokáže perfektně orientovat v současném světě,“ řekla během svého blahopřání panu Lisému. Jako dárek k narozeninám dostal možnost studovat zdarma všechny kurzy v CCV.

Hlavně pohyb!

To, co na tiskové konferenci při příležitosti jeho kulatin všechny nejvíc zajímalo, je jeho recept na to, jak se dožít takového požehnaného věku. „Prostě žiju, nemám žádný elixír, ale mám některé návyky, které se mi osvědčily,“ odpověděl pan Lisý.

Mezi jeho různé zájmy patří například indická filozofie. Oslovila ho prý myšlenka, která říká, že „vaše tělo je loď, na které plujete oceánem života“ - proto je podle něj potřeba se o své tělo starat, to znamená udržet ho v pohybu. „Mám manželku, která pro to má velké pochopení, chodíme pravidelně každý den,“ říká. Když to počasí dovolí, ujdou denně 5 kilometrů, někdy i víc! „Pokud to nejde, tak minimálně tři, to je třeba za každého počasí,“ dodal k tomu.

Každé ráno rozcvička

Kromě toho je podle pana Lisého také nutné tělo každé ráno rozhýbat. „Naše svaly, když je neužíváme, mají tendenci se zkracovat a klouby tuhnout,“ upozorňuje pan Lisý. Cvičit je podle něj potřeba pravidelně. „Nakonec je z toho příjemná zábava, že vstanu, prodýchám se, zacvičím,“ dodává. Každý den je také podle něj potřeba naplnit smysluplnou činností.

Hovořil také o tom, jak vnímat bolest, kterou mohou lidem způsobovat různé zdravotní problémy. On sám bolest prý bere jako součást života a zastává názor, že by se jí lidé neměli bát, například pokud musí podstoupit nějaký lékařský zákrok. „Pokud pociťujeme bolest, pořád žijeme,“ podotkl.

Jaroslav Lisý vedoucí vzdělávacího centra ujistil, že svůj narozeninový dar rozhodně využije. Ooslovil ho prý kurz nazvaný Křesťanství a islám, protože sám navštívil řadu muslimských zemí. Nyní studuje kurz Vážná hudba zevnitř a zvenčí, který vede skladatel a hudební publicista Lukáš Hurník, syn skladatele Ilji Hurníka. Lisý vzpomínal na to, jak u něj vášeň k hudbě v mládí propukla - ještě jako třináctiletý chlapec v časopise prý objevil několik taktů Hurníkovy hudby, sám se prý pak pokoušel zhudebnit například básně.

„Zahálka hrob člověka za živa“

100letý student také prozradil, jak zvládá koronavirovou epidemii. Loni ještě pobýval v Praze, ale v dubnu se odstěhoval s manželkou do Trutnova, kde žijí na okraji města a spíše se vyhýbají kontaktu s lidmi. Rozhodl se také, že se nenechá očkovat proti covidu, i když mu to jako veteránovi nabízeli. „Jsem přesvědčen, že moje imunita je taková, že to nedostanu. Je to trošku, řekl bych, drzé, ale já to tam cítím,“ říká. Jaroslav Lisý také připomněl heslo Jana Amose Komenského, ze kterého jeho životní filozofie vychází: „Činný život je v pravdě životem, zahálka hrob člověka za živa“.

Centrum celoživotního vzdělávání sídlí v Holešovicích a v současné době se snaží působit alespoň částečně online. Kdokoliv může zdarma sledovat přednášky na internetu, problém je ale v tom, že asi polovina seniorů, kteří do centra chodí, nepracuje s počítačem. Dana Steinová celý projekt představila jako socializační místo pro seniory, kde mohou navazovat nové kontakty. Dokonce se tu prý stává, že tu lidé najdou nové životní partnery. Centrum nabízí celou škálu aktivit od vzdělávacích kurzů zaměřených například na historii, jazyky nebo i vážnou hudbu, která zajímá pana Lisého. Kromě toho pořádá i různé turistické aktivity a je tu i možnost zahraniční výměny, naposledy se čeští studenti mohli podívat na univerzitu třetího věku na Islandu.

Fotogalerie
5 fotografií