Podle Mezinárodní šachové federace jsou na světě jen tři století bardi, kteří téměř denně ještě usedají k partiím online. Dva Španělé a vtipný, bystrý a upovídaný Karel, který za svůj život odehrál už stovky turnajů.

Strategie, taktika, útočení, obrana. V tom jsou šachy jedinečné a mozkové závity nenechají zahálet. „Proto se mi nepřestaly točit,“ pochlubil se senior, kterého první tahy naučil spolužák v roce 1937, když v 16 letech ležel rok v nemocnici.

Hraje se šachisty z celého světa

Pak se stal členem Beskydské šachové školy. „Chodívali jsme hrát do kavárny Radhošť. Od 17 klidně až do 22 hodin. Teď už mi zbyl jen ten virtuální svět a pravda, po osobním kontaktu se mi stýská,“ povzdechl si Karel s tím, že hlava mu funguje, ale tělo už skřípe.

Karel hraje šachové partičky přes počítač s lidmi z celého světa. Týdně si takhle cvičí mozkové závity i devět hodin. Jeho vášeň pro šachové figurky podědil i jeden z jeho synů.

„Podepsaly se na mě čtyři těžké úrazy za posledních 20 let,“ řekl oslavenec, kterého si i přesto místní fotbalisté pokaždé zvou na první výkop a on neodmítá. Bývalý pracovník frýdecko-místeckých Válcoven plechu býval kdysi i nadšeným sportovcem.

Video
Video se připravuje ...

Šachista Karel Koval z Bašky oslavil 100. narozeniny. Redakce Blesk

Překvapení u dortu

Těch, co přišli Karlovi popřát, bylo hodně. Nechyběli ani místní školáci. Těm jubilant povykládal, jak se kdysi žilo bez tekoucí vody a záchodu v domě. Pak jim zadal příklad, jehož rychlým vyřešením kdysi šokoval svého učitele později slavný anglický fyzik Faraday. Ke Karlově radosti se vzápětí postavila dívka a řekla mu správný výsledek.

Stále se učí

Stoletý muž patří k obdivovatelům stylu šachového mága Alexandra Alexandroviče Aljechina, který byl mistrem světa ve dvou obdobích o celkovém trvání 17 let. „Pořád ty jeho tahy zkoumám,“ dodal oslavenec.

Fotogalerie
11 fotografií