„Svatý otec se zajímá o dění ve světě, ví o tom tornádu a o těch katastrofách, které jižní Moravu postihly. Jde o iniciativu ze strany všech těch, kteří jeho návštěvu na Slovensku připravují,“ uvedl farář kostela Marián Kalina.

Kostel v Moravské Nové Vsi má po tornádu sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy tornádo udeřilo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je zachovalý.

Převoz na Slovensko

Trámy, které mají putovat na Slovensko, budou ze střechy v úterý sundávat hasiči. „Zatím budou uloženy u starostky v Dolních Bojanovicích, aby se nikde neztratily. Teprve pak se zajistí převoz na Slovensko. Má to na starosti architekt, který vyhrál výběrové řízení na přípravu pódia pro Svatého otce. Od nás potřeboval, aby měl jeden trám šest metrů a druhý tři metry. Aby byl kříž proporcionálně k tomu pódiu a prostoru,“ uvedl farář.

Papež František Slovensko navštíví 12. až 15. září poté, co odslouží mši v Budapešti. Na Slovensku má navštívit Bratislavu, Prešov, Košice a také významné poutní místo Šaštín. Kříž z poničeného kostela by měl být právě v Šaštíně.

VIDEO: Blesk Podcast: Superbouři na Hodonínsku předpověděl lovec bouří hodiny dopředu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Superbouři na Hodonínsku předpověděl lovec bouří hodiny dopředu Jiří Marek, David Malík

Fotogalerie
63 fotografií